Presidentti ja pääministeri saavat sapiskaa kokoomuksen Aura Sallalta

Kokoomuksen puoluevaltuuston johtoon pyrkivä Aura Salla jatkaa Suomen EU-politiikan ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvostelua. Hän kritisoi myös presidentti Sauli Niinistöä ja osansa saa kokoomuskin. Salla kertoo pyrkivänsä puolueen johtotehtäviin, koska kokoomukselta puuttuu tällä hetkellä vahva eurooppalainen ääni.

– Meillä ei ole varsinaisesti EU:n tulevaisuudesta puhuvaa ihmistä. Aleksander Stubb jätti melkoisen tyhjiön meille, Salla sanoo.

Hän kertoo olevansa erittäin huolissaan siitä, mitä pääministeri Sipilän linjattomuus Eurooppa-politiikassa merkitsee.

– Pääministeri antaa lausuntoja, joissa hän sanoo, että EU:n budjetissa pitää saada lisää rahaa maahanmuuttoon, koheesioon sekä turvallisuus- ja tutkimuspolitiikkaan, mutta hän ei kerro, mistä leikataan, Salla sanoo ja jatkaa:

– Onko Suomi valmis kasvattamaan EU:n budjettia? Lyhyelläkin matematiikalla ymmärtää, että se on mahdoton yhtälö.

Nato-ovi ei ole auki ikuisesti

Presidentti Sauli Niinistö puolusti hallituksen EU-politiikkaa politiikan toimittajien lounaalla keskiviikkona ja sanoi hallituksen olleen aktiivinen. Salla on eri mieltä presidentin kanssa.

– Suomi menee valtavirran mukana. Suomi tukee olemassaolevia esityksiä, mutta esittää harvoin uutta. Minusta se on linjattomuutta, sanoo Salla, joka toimii EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin jäsenenä Brysselissä.

Sallan mukaan Suomen ei pidä peesata 82 miljoonan asukkaan Saksaa. Hän kysyykin, missä ovat olleet Suomen konkreettiset esitykset.

Salla mainitsee esimerkkinä EU:n puolustusyhteistyön ja presidentti Niinistön Financial Timesissä olleen haastattelun. Siinä Niinistö sanoi, että Suomella on Nato-kortti käytettävissä.

– Ei se niin ole, että Nato pitää ovet auki meille. Meillä on 1 300 kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Siinä vaiheessa, kun turvallisuustilanne lähtee heikkenemään, Nato-maat eivät toivota yksimielisesti Suomea tervetulleeksi.

EU tulee Sallan mukaan kehittämään puolustustaan Naton pohjalle ja Suomen täytyy tehdä Nato-päätös hyvän sään aikana.

Maataloustuet kansallisiksi

Sallaa on kritisoitu siitä, että hän on valmis lopettamaan EU:n maataloustuet, jotka ovat tärkeät Suomelle.

– En ole sanonut niin, mutta maataloustukien ei pidä kiertää EU:n budjetin kautta, Salla torjuu arvostelun.

Hän kysyy, miksi tukien pitäisi kiertää EU:n kautta, koska se lisää kaikkien tahojen byrokratiaa. Sallan mukaan poliittinen keskustelu tukipolitiikasta on ajankohtaista, koska nyt valmistellaan tulevaa budjettikehystä. Hän myöntää, että maataloustukien muuttaminen kansallisiksi tuiksi on vaikeaa, mutta siitä on silti puhuttava.

– Jos tästä asiasta ei poliittisesti puhuta, on tästä on taisteltava joka seitsemäs vuosi aina uudestaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .