Presidenttiehdokas Vanhanen Laukaassa: Suomeen pitäisi perustaa turvallisuusneuvosto

Matti Vanhasen mukaan neuvostosta olisi hyötyä esimerkiksi kriisitilanteissa, joissa päätöksiä saatetaan joutua tekemään puutteellisin tiedoin.

Suomeen pitäisi perustaa turvallisuusneuvosto, sanoo keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen. Hän katsoo, että turvallisuusneuvosto seuraisi maan turvallisuuden ja turvallisuuspoliittisen aseman kehitystä.

Vanhanen puhui tänään keskustan kesäpäivillä Laukaassa.

– Se tarkastaisi ja varmistaisi yhteen sovittamisen eri alojen suunnitelmissa sekä rahoitussuunnitelmissa. Sille voisi antaa myös erityisiä tehtäviä. Niistä merkittävä voisi olla tehtyjen päätösten toteutuksen seuranta ja valvonta.

Vanhasen mukaan neuvostosta olisi hyötyä esimerkiksi kriisitilanteissa, joissa päätöksiä saatetaan joutua tekemään puutteellisin tiedoin. Neuvosto toimisi pääministerin johdolla.

Vanhasen mielestä puolustusneuvoston lakkauttaminen perustuslain uudistamisen yhteydessä oli virhe.

– Neuvostosta muodostui myös ylimmän poliittisen johdon ja turvallisuuden virkamiesjohdon vuorovaikutuspaikka. Tätä vuorovaikutuksen tarvetta korostaisin nyt erityisesti. Tarve koskee paitsi puolustusta myös kaikkia muita yhteiskunnan elintärkeitä sektoreita.

Puolustusvaliokunnan Kanerva pitää turvallisuusneuvostoa kaikuna menneisyydestä