Presidenttien ensi kohtaamisen lämpö muuttui totisuudeksi

STT kysyi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin arvioita Putinin ja Niinistön tapaamisesta. Smith toteaa, että presidenttien ensimmäinen kättelykohtaaminen vaikutti rennolta ja jopa iloiselta. Kun miehet ilmestyivät alkuillan keskustelujen jälkeen median eteen, olivat he huomattavasti jäykempiä ja totisempia.

Smith huomauttaa, että esimerkiksi Euroopan unionista puhuttaessa presidenteillä oli selviä näkemyseroja. Putin viittasi tiedotustilaisuudessa siihen, että Suomi on esimerkiksi sanktiokysymyksessä ollut "lainkuuliainen" EU:n jäsen. Väite, jonka Niinistö välittömästi kiisti.

Smith löytää eroja myös siitä, miten presidentit ottivat muutoin kantaa talousasioihin. Putin puhui tapansa mukaan numeroista ja tilastoista.

- Niinistöstä heijastui laajempi kokonaiskuva ja kansainvälisyys.

Natosta puhuttaessa Putinin näkemykset olivat Kremlin yleisten linjausten mukaisia. Mutta Putin lähestyi asiaa piikikkäästi.

- Ehdottomasti siinä oli piikki Suomen suuntaan, kun Putin kyseenalaisti Suomen itsenäisen toimijuuden ja totesi, että Suomi luovuttaisi itsemääräämisoikeuden muille. Tämä heijastelee Putinin henkilökohtaista näkemystä Natosta.

Putin toi tiedotustilaisuudessa esille varsin tyypillisen venäläisen tulkinnan tietynlaisesta uhriutumisesta. Venäjällä on Smithin mukaan tapana vastata omaa toimintaansa koskevaan kritiikkiin sillä, että sitä syytetään, vaikka kaikki muutkin tekevät samalla tavalla.