Presidenttipelin pyörittelijöitä jo liikkeellä

Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön (kok.) musertava ylivoima presidenttigallupeissa näyttää innostavan puolueita ideoimaan vaihtoehtoja kansansuosikille.

Viikonloppuna presidenttiehdokkaaksi tarjottiin EU-komissaari Olli Rehniä (kesk.), europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäkeä (kesk.) ja entistä vasemmistoliiton puheenjohtajaa Suvi-Anne Siimestä.

Keskustassa eloa on tuonut pääministeri Matti Vanhasen ilmoitus siitä, ettei hän enää innostu ehdokkuudesta. Olli Rehnin ehdokkuutta esittivät sunnuntaina lehtihaastatteluissa sekä liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) että keskustan kansanedustaja Markku Laukkanen.

Vehviläinen sanoi Itä-Savon ja Länsi-Savon haastattelussa, että Rehnillä on aitoa kansainvälistä arvostusta ja kokemusta, joka saisi olla tulevaisuudessa enemmän kotimaan politiikan käytössä.

Jäätteenmäellä näyttöä ulkopolitiikasta


Ilkan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen tarjosi puolestaan keskustan ehdokkaaksi europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäkeä. Hokkanen perusteli kolumnissaan ehdotustaan sillä, että koska toisella kierroksella mitä ilmeisimmin on Nato-jäsenyyttä kannattava mies, sopisi vaihtoehdoksi puolueettomuus-liittoutumattomuuslinjaa kannattava nainen.

- Jäätteenmäellä on kannatusta ja karismaa sekä näyttö voittamisesta juuri ulkopoliittisella teemalla, Hokkanen perustelee.

SDP:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma puolestaan toisti viikonlopun Iltalehdessä ehdotuksensa nykyisen lääketeollisuuden toimitusjohtajan Suvi-Anne Siimeksen ehdokkuudesta. Heinäluoma uskoo, että vasemmiston yhteisenä ehdokkaana Siimeksestä voisi olla haastajaksi Niinistölle.

Suurista puolueista SDP:llä on arvioitu olevan eniten vaikeuksia mitat täyttävän ehdokkaan löytämisessä. Paavo Lipponen ja Erkki Tuomioja eivät ole käytettävissä, ja pankinjohtaja Erkki Liikasen kannatus näyttää olemattomalta.

Siimes olisi luultavasti vaaleissa kova luu. Ovet paukkuen puolueestaan lähteneen nykyisen lääkelobbarin ehdokkuutta tuskin niellään kuitenkaan aivan noin vain kummassakaan vasemmistopuolueessa.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, Niinistö tulisi kyselyjen perusteella varmasti valituksi. Omista aikeistaan hän ei ole kuitenkaan sanonut juuta eikä jaata. Ellei Niinistö enää lähde ehdolle, kolmen vuoden päästä pidettävien vaalien asetelmat menevät aivan uusiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.