Pro sekä Dansken ja Nordean pankkiväki antoivat lakkovaroituksen – pankkikonttorit voivat sulkeutua välipäivinä

Valtakunnansovittelija päättää jatkotoimista lähipäivinä

Ammattiliitto Pro, Nordean henkilöstöä edustava Nousu sekä Dansken henkilöstöyhdistys ovat antaneet lakkovaroituksen rahoitusalalle sopimusneuvottelujen takkuilun takia. Mahdollinen lakko olisi joulun välipäivinä, ja se sulkisi pankkikonttorit ja pankkien puhelinpalvelut.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ilmoitti illansuussa olevansa yhteydessä osapuoliin ja päättävänsä jatkotoimista lähipäivinä.

Kiistaa neuvotteluissa on ollut erityisesti työajoista ja palkankorotuksista. Työnantajapuoli, Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat, haluaa teettää töitä myös viikonloppuisin. Nyt lauantaityöstä on sovittu paikallisesti ja vapaaehtoisesti.

– On vaikea ymmärtää, miksi työnantaja vastustaa paikallisen sopimisen lisäämistä. Vai onko niin, että työnantajan tavoite on koko ajan ollut työnantajan määräysvallan lisääminen? Muilla aloilla vannotaan paikallisen sopimisen nimiin, mutta rahoitusalalla halutaan paluuta isäntävaltaan, moitti Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala.

Pankkialan työnantajajärjestöt Finanssiala ja Palvelualojen työntajat Palta pettyivät lakkovaroituksesta. Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että finanssialan työaikoja pitäisi muuttaa joustavammiksi, koska asiakkaat toivovat sitä.

Aarto vetosi kyselyyn, jonka mukaan kaksi kolmesta asiakkaasta haluaisi, että pankkien ja vakuutusyhtiöden kanssa voisi asioida myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Palkankorotusten malli auki

Kiistaa on myös palkankorotusten mallista. Pro haluaa, että yleiskorotuksen osuus olisi samaa luokkaa kuin muillakin yksityisillä aloilla. Työnantajat haluavat, että entistä suurempi osuus korotuksista sovittaisiin henkilökohtaisten keskustelujen kautta.

Rahoitusalalle määrättiin ylityökielto viime perjantaista alkaen. Mahdollinen lakko alkaisi 28. joulukuuta aamukuudelta ja päättyisi keskiyöllä seuraavana päivänä. Työtaistelu koskisi kaikkia työehtosopimuksia noudattavia yrityksiä.

Työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa. Sopimuksen piirissä on noin 20 000 henkilöä.

Uusimmat

Kotimaa

Kannattaisiko asua pikkukaupungissa, vaikka työ on Jyväskylässä? Keuruulaiset Alamäet pitävät omin nokin elämistä oivana reissaamissyynä

Sähköpyörät myös varkaiden suosiossa –  kallein viime vuonna varastettu menopeli oli 6  500 euron arvoinen

EU-vaaliehdokkaiden kampanjalompakoissa isot erot: Katso tästä, miten puolueet tukevat ehdokkaitaan ja millaisilla summilla viimeksi pääsi läpi

Yön uutiskooste: Tänak aloitti Argentiinan rallin vauhdikkaimmin, Rinne valittaneen tänään hallitustunnustelijaksi, SAS:n lentäjät lakkoon

Linnanmäen huvittelukausi alkaa iltapäivällä

Eduskuntaryhmät valinnevat Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi tänään

Ylen päätoimittaja pyysi Jyväskylän yliopistolla anteeksi rekryvideon aiheuttamaa närää – "Keskustelu ei todellakaan ollut mitään hymistelyä"

Ärrävikainen joutuu jonottamaan Jyväskylän seudulla jopa viisi kuukautta – seuraavaksi kokeillaan puheterapeutin vastaanottoa netissä

Järviä rehevöittävästä vieraslajista voi tulla tärkeä biokaasulähde tai lannoitetta – se selviää kolmen vuoden päästä

Sää viilenee mutta kuivuus jatkuu – juuri nyt ilmassa on paljon koivun siitepölyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.