Professori: Junckerin tiellä EU-komission johtoon on paljon esteitä

Keskusta-oikeistolaisen EPP:n kärkiehdokkaan Jean-Claude Junckerin tiellä EU-komission johtoon on paljon esteitä, arvioi Eurooppa-politiikan professori Simon Hix.

- Jos pitäisi veikata nyt, luultavasti sanoisin, että häntä ei valita, Hix sanoi toimittajille Brysselissä.

EPP säilytti vaaleissa paikkansa parlamentin suurimpana ryhmänä, vaikka menetti yli 60 paikkaa. Juncker on ehtinyt julistautua vaalivoittajaksi useaan kertaan. Hän pyrkii nyt käynnistämään parlamentissa neuvottelut uuden EU:n komission rakentamisesta.

London School of Economicsissa työskentelevä Hix huomauttaa, että Junckerilla on vahvoja vastustajia, mukaan lukien parlamentin toiseksi suurimman ryhmän sosialistien kärkiehdokas Martin Schulz.

- Katsoessani Schulzin puhetta eilisiltana, odotin, tunnustaako hän tappionsa. Näin ei todellakaan käynyt.

Hixin mukaan Junckerin kannatus rakoilee myös hänen omassa puolueessaan.

EU-parlamentti päättää komission puheenjohtajasta yhdessä jäsenmaiden kanssa. Jäsenmaiden konservatiivijohtajista Britannian David Cameron ja Unkarin Viktor Orban ovat ilmoittaneet vastustavansa Junckerin valintaa.

European Policy Centre -tutkimuslaitoksen johtaja huomautti, että vaalien suurin voittaja on nukkuvien puolue: keskimääräinen äänestysvilkkaus EU-maissa jäi 43 prosenttiin eli viime vaalien tasolle.

- Meidän täytyy nähdä koko kärkiehdokasdebatti tässä valossa, Fabian Zuleeg sanoi ja kysyi, onko EU-parlamentilla riittävää pohjaa vaatia demokratian nimissä kärkiehdokkaitaan komission johtoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.