Professori: Meillä on poskettoman halvat mobiililaajakaistojen hinnat

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner muistuttaa, että laajakaistayhteyden nopeudella on yksittäiselle kuluttajalle merkitystä vain tiettyyn rajaan asti. Sen jälkeen lisänopeus ei hyödytä juurikaan.

- Esimerkiksi videon katsominen Netflixistä tai Yle Areenasta HD-laadulla vaatii vain 10 megan latausnopeuden. 300 megan nopeudessa on 290 megaa liikaa, koska kuva ei tule yhtään parempana. Seuraava murheenkryyni, 4K-laadun videokaan ei tarvitse kuin 20-30 megabittiä, mutta ei 300 megabittiä tai edes 50 megabittiä, Aalto-ylipiston professori konkretisoi.

Internetsivujen latauksessakin nopeuden hyöty on korkeintaan puolen sekunnin luokkaa.

- Yheyden laadussa mikään ei voita kuitua tai kaapelia ylipäänsä. Suurempi osa kansasta pääsee kuitenkin peruskäytössä kovempiin nopeuksiin mobiililla kuin kiinteissä yhteyksissä. 4G:llä saa niin hyvän yhteyden, ettei paremmasta välilä, jos verkko toimii.

Manner muistuttaa, että useiden kymmenien tai jopa satojen megojen yhteydestä on tavallisella kuluttajalle hyötyä vain silloin, kun yhteys jaetaan monen käyttäjän kesken.

Operaattorit ovat pystyttäneet todella nopeaa mobiililaajakaistaverkkoa vauhdilla eri puolille maata tämän vuoden ajan.

- Meillä on poskettoman halvat hinnat. Keski-Euroopassa maksetaan mobiililiittymästä moninkertaisesti Suomeen nähden ja niiden tiedonsiirtomäärää on rajoitettu. Niillä ei voi käyttää päivittäin videopalveluita, koska datarajoitukset tulevat vastaan, Manner muistuttaa.

Mobiililaajakaistojen saatavuuden ja hintojen muodostama kokonaisuus on hänen mukaansa Suomessa aivan Euroopan kärkeä.

Nopeimpia 4G-yhteyksien saatavuudessa on kuitenkin suuria eroja jopa isojen kaupunkien välillä, vaikka aluksi nopeinta verkkoa on rakennettu ensisijaisesti niihin.

Esimerkiksi Jyväskylässä sekä Elisalla että Soneralla on tarjolla mobiiliverkkoa, jossa latausnopeus voi nousta teoriassa jopa 300 megabittiin sekunnissa. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin normaali 4G-yhteys nopeimmillaan. Joensuussakin on saatavilla nopein mobiiliyhteys Elisan verkossa jopa 10 kilometrin päässä keskustasta.

- Lahteen on tulossa 4G+-verkko lokakuussa. Kuopiota ei ole vielä aikataulutettu, Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Ari Punkkinen viittaa nopeimpaan Suomessa tarjolla olevaan mobiiliyhteyteen, joka kulkee virallisesti nimellä 4G LTE Advanced carrier aggregation.

Nopein mobiiliyhteys on nyt noin 40 kunnan alueella ja viimeistään ensi viikolla jo noin 50 kunnan alueella.