Professori Suomenmaalle: Näin kävisi, jos sairaanhoitomenoja leikattaisiin 14,5 miljardilla eurolla

Menojenleikkauksella päädyttäisiin osapuilleen terveydenhoitotilanteeseen, joka vallitsi Suomessa vuonna 1954, professori arvioi.

Emeritusprofessori Martti Kekomäki on laskenut, mitä tapahtuisi, jos Suomen vuotuisia sairaanhoitomenoja laskettaisiin 16 miljardista eurosta 1,5 miljardiin euroon. Asiasta kertoo keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa.

– Voisimme hoitaa kaikki hoidettavissa olevat infek­ti­o­sai­raudet, vammat ja rokotukset. Vasta­syn­ty­neiden osasto ja synny­tys­toi­minta pysyisivät entisellään. Suuri osa lasten ja työikäisten sairauksista hoidettaisiin, terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki sanoo.

Hän arvioi, että tällaisella menojenleikkauksella päädyttäisiin osapuilleen terveydenhoitotilanteeseen, joka vallitsi Suomessa vuonna 1954.

– Se oli ihan mukavaa aikaa, vaikka kaiheja ei leikattu, eikä ollut sytos­taat­ti­hoi­toja ja ohitus­leik­kauksia, Suomenmaa siteeraa Kekomäkeä.

Hän huomauttaa, että Yhdysvalloissa käytetään asukasta kohti kolminkertainen summa terveydenhoitoon, ja silti ihmiset ovat siellä sairaampia kuin Suomessa. Tästä Kekomäki syyttää epäterveellisiä elämäntapoja.

– Moni luulee voivansa elää miten tahtoo!

Kekomäen mielestä hoidon rajoittamisen pohdiskelu on "kaukana natsismista". Hänen mukaansa nyt pitää tajuta, että jokaiseen hoitoon käytetty raha on pois muilta potilailta.

– Kun pohdimme valintoja, teemme eettisesti korkeatasoista työtä.

Esimerkkinä valinnasta Kekomäki sanoo, ettei Sudanissa kannata tehdä maksansiirtoja vaan käyttää rahaa malarian torjumiseen.

Haastattelussa Kekomäki kertoo myös näkemyksensä esimerkiksi kuntien määrästä, sote-uudistuksesta, 70-vuotiaiden hoidosta ja johtopäätöksistään, kun hän on katsellut "repputouhua ja rahan kiikuttamista Caymansaarille".

Lähde: Suomenmaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.