Professori Tapio Puolimatka vastaa syytöksiin: "En ole homofobinen, tekstini on ymmärretty väärin"

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu (vihr.), erityispedagogiikkaa opiskeleva Irina Tuokko sanoo, että Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen maine on kärsinyt professori Tapio Puolimatkan kirjoituksista. Tuokko syyttää Keskisuomalaisessa torstaina julkaistussa mielipidekirjoituksessaan kasvatuksen teorian ja tradition professori Puolimatkaa homofobisista kannanotoista.

– Olen kuullut omissa piireissäni, että Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos ei ole seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä ensimmäisten opiskelu­paikkojen listalla. Yliopisto on profiloitunut niin vahvasti Puolimatkan kirjoitusten kautta, Tuokko kertoo.

Tuokon mukaan Puolimatka demonisoi homoja professorin tittelin tuoman arvovallan turvin. Erityisesti Tuokko viittaa Puolimatkan artikkeliin Kampanja pedofilian laillistamiseksi, joka julkaistiin viime perjantaina Oikea Media -nimisessä verkkolehdessä. Tuokon tulkinnan mukaan kirjoituksessa tasa-arvoisen avioliittolain katsotaan mahdollisesti johtavan pedofilian laillistamiseen.

– Tuntuu erittäin pahalta lukea tuollaista varsinkin, kun itse kuuluu seksuaalivähemmistöön ja opiskelee kasvatustieteitä, Tuokko toteaa.

– Millaisen pohjan hän luo näillä pedofilia-uhkakuvilla tuleville opettajille, jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöön ja tulevat työskentelemään lasten kanssa? Toivoisin, että tiedeyhteisö osallistuisi aktiivisemmin keskusteluun.

Professori Puolimatka ihmettelee kirjoituksensa tiimoilta käytyä keskustelua. Hänen mukaansa teksti on ymmärretty väärin.

– En ole omasta mielestäni sanonut koskaan mitään negatiivista yhdestäkään homoseksuaalista. Kirjoitukseni käsittelee kampanjaa, jossa seksuaalisen suuntautumisen ymmärtämistä synnynnäisenä ja muuttumattomana ominaisuutena voidaan soveltaa pedofilian laillistamiskampanjaan, Puolimatka sanoo.

– En koe olevani ollenkaan homofobinen enkä ymmärrä, miten tuo tekstini voidaan tulkita homofobiseksi.

Pedofilian laillistamiskampanjalla Puolimatka sanoo viittaavansa ensisijaisesti tiedemaailman keskusteluun siitä, ovatko seksuaalisuhteet aikuisten ja lasten välillä lapsille vahingollisia.

– Tiedemaailmassa on tutkijoita, jotka väittävät, että nämä suhteet eivät vahingoittaisi lapsia. Tämä on se kampanja, jota vastustan, ja se liittyy nimenomaan tiedemaailmaan.

Mielipidekirjoituksessaan Tuokko myös kertoo pidätelleensä kerran itkua Puolimatkan pitämällä luennolla. Hän ei muista, mitä Puolimatka sanatarkasti oli sanonut, mutta tunne on jäänyt mieleen.

– Se oli sellainen shokinomainen tunne, erittäin paha olo. Teki mieli poistua luennolta, mutta istuin keskellä salia enkä viitsinyt lähteä, Tuokko sanoo.

– Ylipäätään hänen luennoilla istuessaan on välillä tullut sellainen olo, että voiko hänen opetuksensa tasoon luottaa. Kyseenalaistan sitä välillä. Hänen luennoillaan ei ole turvallinen olo oppia.

Puolimatka taas toteaa, että Tuokon kertomukseen on vaikea sanoa mitään, koska tarkka siteeraus puuttuu.

– Vaikea tuohon on kommentoida, jos hän ei muista, mitä olen sanonut.

Puolimatka arvelee, että häneen lyöty homofoobikon leima voi vaikuttaa niin, että opiskelijat tulevat hänen luennoilleen ennakkoluuloisesti. Kysyttäessä suoraan, mitä mieltä Puolimatka on homoseksuaalisuudesta, hän jättää vastaamatta.

– En ota kantaa homoseksuaalisuuteen. En ole käsitellyt tutkimuksessani homoseksuaalisuutta. Se on asiana liian monimutkainen tässä kommentoitavaksi, ja vastaus olisi liian pitkä, hän selventää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .