Professori: Uniapnea alihoidettu tauti Suomessa

Uniapnea on yhä alidiagnosoitu ja alihoidettu tauti Suomessa, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) keuhkoklinikan osastonylilääkäri, vs. professori Tarja Saaresranta.

- Meille tulee viikoittain lähetteitä, joissa mainitaan, että tien reunaviiva on jo vähän tärissyt. Potilas kärsii niin voimakkaasta väsymyksestä, että on nukahtanut rattiin. Valitettavasti uniapneaoireyhtymää ei tiedosteta ja hoideta vieläkään tarpeeksi.

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Hengitysliiton mukaan uniapneaa sairastaa ainakin 300 000 suomalaista. Merkittävä uniapneaa aiheuttava tekijä on ylipaino.

Saaresrannan mukaan uniapneaa todetaan enenevässä määrin myös lapsilla, jotka ovat reilusti ylipainoisia.

Ensisijainen uniapnean hoito on elämäntapojen muutos sekä selällään nukkumisen välttäminen. Jos nämä eivät auta, on yleisin hoitokeino yläpainehengitys- eli cpap-laitteen käyttö. Toiseksi yleisintä on käyttää uniapneakiskoa eli nukuttaessa hampaissa pidettävä kojetta, joka tuo alaleukaa eteenpäin ja estää kielen painumista taakse.

Oulun yliopistollisen sairaalan suukirurgin Antti Raunion mukaan kiskohoitoa tulisi suosia Suomessa nykyistä enemmän, koska se tehoaa hyvin lievään ja keskivaikeaan uniapneaan. Kiskohoito on myös cpap-laitetta halvempi hoitomuoto.

Raunion mukaan moni uniapneapotilas on normaalipainoinen, mutta takana olevat leukarakenteet aiheuttavat uniapneaa.

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.