Professori varoittaa kuntien lomautuksista

Kuntien suunnittelemat pakkolomat ovat väärä tapa säästää, varoittaa Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki Verkkoapilassa. Katajamäen mukaan yritysmaailmasta tuodut lomautukset eivät sovi lain edellyttämiä palveluja, kuten peruskoulutusta, tarjoavien kuntien taloudenhoitokeinoksi.

– Ajatellaan, että kun yritys lomauttaa, kunta voi tehdä samoin. Kunnallistaloutta ei kuitenkaan voi verrata yrityksiin. Tämä on vakava juttu. Kunta voi jopa hävitä, jos lomautukset riitautetaan, koska kunnan on hoidettava tiettyjä tehtäviä.

Katajamäki sanoo, että lomautussuunnitelmien pitäisi laittaa hätäkellot soimaan eduskunnassa ja hallituksessa. Kunnat voivat huonossa taloustilanteessa ajautua kansalaisten kannalta huonoihin päätöksiin. Siksi valtiovallan olisikin pikaisesti pohdittava keinoja auttaa kurjassa taloustilanteessa olevia kuntia.

– Eduskunnan säätämät tehtävät ovat kuntien vastuulla, mutta resurssit eivät tunnu riittävän. Kunnat on pantu tekemään likainen työ, Katajamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.