Psykologi ei suosittele lapsen jättämistä yksin autoon – "Parkkipaikalla voi tapahtua paljon"

Liminkalaiselle viisikuukautisen vauvan ja 2-vuotiaan lapsen äidille Kaisa Karhumaalle ei ole koskaan tullut mieleen jättää lapsiaan yksin autoon pitkäksi aikaa.

– Yhden kerran jätin toisen lapseni hetkeksi autoon nukkumaan, kun kävin nopeasti apteekissa. Parkkeerasin auton apteekin oven eteen niin, että näin sen koko ajan.

Karhumaan mielestä kouluikäinen lapsi on sopivaa jättää autoon yksinään. Hän kertoo kuitenkin tietävänsä ihmisiä, jotka jättävät alle kouluikäiset lapsensa autoon esimerkiksi kauppareissun ajaksi.

– Mielestäni sen ikäisen lapsen voi jättää yksin autoon, jonka voi jättää yksin myös kotiin.

Karhumaa sanoo, että yksin jätettävän lapsen tulee olla sen ikäinen, että tälle voi antaa vastuun.

– Täytyy voida olla varma, ettei lapsi lähde itsekseen mihinkään.

Mieluumin ylivarovainen kuin huoleton

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava suosittelee olemaan enemmänkin ylivarovainen kuin kovin huoleton. Hän mieluummin herättäisi nukkuvan lapsen ja ottaisi mukaan kauppaan lyhyellekin käynnille kuin jättäisi yksin autoon.

– Jos lapsi herää autossa, hän voi säikähtää pahasti ja tuntea turvattomuutta. Lisäksi tapaus voi nakertaa luottamusta vanhempiin. Jos ei voi luottaa siihen, että tuttu henkilö on läsnä, kun herää, nukahtaminen voi pelottaa. Ei uskalla laittaa silmiä kiinni, pohti Rautava.

MLL:n kotisivuilla todetaan, että lapsi alkaa toisella ikävuodella ymmärtää, että hän on vanhemmistaan erillinen ihminen ja pelätä vanhempiensa menettämistä. Lapsi seuraa vanhempiaan tiiviisti, ahdistuu ja loukkaantuu herkästi, jos nämä ovat poissa lähettyviltä liian kauan.

Lapsen ajantaju on erilainen

Vaarana on aina myös se, että lapsi pääsee autosta ulos tai käsiksi hallintalaitteisiin. Jos taas ei millään pääse autosta pois, tilanne voi olla lapselle ahdistava.

– Vaikka lapsi on niin iso, kouluikäinen, että hänen kanssaan voi sopia lyhyestä pistäytymisestä esimerkiksi kaupassa, olisin edelleen varovainen. Parkkipaikalla voi lyhyessäkin ajassa sattua paljon, toinen auto voi esimerkiksi törmätä autoon, missä lapsi on. Pahimmillaan jopa lapsen kaappaaminen on mahdollista, sanoi Rautava.

Pienen lapsen ajantaju on myös erilainen kuin aikuisen. Muutaman minuutin yksinolo autossa voi tuntua lapsesta paljon pitemmältä ajalta, ja hänessä voi herätä pelko, ettei vanhempi tulekaan takaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.