Pudasjärven murhaepäilyn esitutkinta valmistui – kolmikon epäillään ampuneen miehen ja ryöstäneen sen jälkeen tämän vaimon

Pudasjärven epäilty murhatapaus siirtyy syyttäjän pöydälle epäiltynä murhana, kahtena törkeänä ryöstönä, törkeänä kotirauhan rikkomisena, tuhotyönä ja törkeänä vapaudenriistona, keskusrikospoliisi tiedottaa.

Rikoksista epäillään oululaiskolmikkoa: 35- ja 45-vuotiaita miehiä sekä 23-vuotiasta naista.

Teosta epäillyt ajoivat poliisin mukaan autolla tienpenkkaan Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä tämän vuoden tammikuussa, minkä jälkeen he veivät lähellä olevasta talosta mönkijän hinatakseen autoa. Kun mönkijän omistanut kuusikymppinen pudasjärveläismies lähti peräämään mönkijäänsä takaisin, hänet ammuttiin.

–  Esitutkinnan mukaan rikoksesta epäillyt siirtyivät surman jälkeen kuolleen miehen omistamaan omakotitaloon, jossa poliisi epäilee heidän kohdistaneen törkeää väkivaltaa miehen vaimoon ja pakottivat hänet muun muassa tekemään rahansiirtoja verkkopankissa. Tämän lisäksi talosta anastettiin omaisuutta, poliisi sanoo tiedotteessa.

Tämän jälkeen yhden epäillään vieneen kuolleen miehen auton ja pakottaneen vaimon mukaansa Ruotsiin. Matkan aikana kuolleen miehen vaimo pakotettiin poliisin mukaan käyttämään pankkikorttiaan. Nainen saatiin turvaan seuraavana yönä Luulajasta Ruotsin poliisin avustuksella.

Kaksi muuta jatkoivat matkaansa Oulun suuntaan, mutta ajoivat matkalla ojaan ja poliisi otti heidät kiinni.

Poliisi epäilee, että rikoksesta epäillyt vieläpä sytyttivät lähtiessään pariskunnan omakotitalon palamaan. Talo tuhoutui palossa asumiskelvottomaksi.

Uhrit valikoituivat kohteeksi täysin sattumalta

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että tapahtumat ovat alun perin alkaneet Pudasjärven keskustasta, jossa kolmen hengen seurueen autosta ammuttiin kohti kerrostaloa.

–  Poliisi epäilee, että rikoksesta epäillyt olivat lähteneet Oulusta Pudasjärvelle juuri tuota pelottelutarkoitusta varten. Tätä asiaa on tutkittu vaaran aiheuttamisena ja vahingontekona, sanoo rikoskomisario Jukka Nurmenniemi keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Kolmikko oli poliisin mukaan tulossa tältä reissulta, kun auto ajautui epäonnisesti lumipenkkaan, mikä johti mönkijän viemiseen.

–  Rikoskokonaisuus on poikkeuksellisen törkeä, ja uhrit valikoituivat kohteeksi täysin sattumalta onnettoman tapahtuman seurauksena, Nurmenniemi sanoo.

Kyse on tässä vaiheessa vasta rikosepäilystä. Syyteharkinnassa syyttäjä käy läpi näytön ja päättää onko asiassa aihetta nostaa syytteitä. Jos on, rikosasia etenee käräjäoikeuteen.

Vuosien vankeustuomioita aiemmista rikoksista

Ainakin miehille on ehtinyt kertyä aiempaa rikoshistoriaa. 35-vuotias mies on muun muassa tuomittu tapon yrityksestä Rovaniemen hovioikeudessa toisen miehen viiltelystä. Tuomion mukaan hän oli viiltänyt mattoveitsellä toisen miehen kaulaa ja kasvoja ravintolassa Haukiputaalla vuonna 2010. Ehdollisessa vankeudessa ollut mies sai teosta vajaan neljän vuoden vankeusrangaistuksen ja lisäksi ehdollinen määrättiin istuttavaksi loppuun vankilassa.

Myös 45-vuotias mies on syyllistynyt aiemmin rikoksiin. Hänet tuomittiin esimerkiksi kolmekymppisenä Rovaniemen hovioikeudessa neljän vuoden rangaistukseen vangin vapauttamisyrityksestä. Teosta tuomittiin myös kaksi muuta miestä. Miehet yrittivät suistaa vankiauton tieltä ja ampuivat useita kertoja sitä kohti. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut välikohtauksessa. Autossa oli tuolloin vanginvartijoiden lisäksi neljä vankia, joista miesten oli tarkoitus saada yksi vapaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.