Puhdas ilma ja valo tuottavat iloisuutta – Toivakan Kankaisten päiväkoti-koulu toimii täysillä, kun päiväkotikin pääsi uusiin tiloihin

Toivakan Kankaisten uusi päiväkoti-koulu toimii nyt koko laajuudessaan, kun päiväkoti avasi ovensa maanantaina. Koululaiset siirtyivät omaan vuokrakouluunsa jo marraskuussa.

Uusien rakennusten ensimmäinen huomion kiinnittävä ominaisuus on valoisuus.

– Ykkös- ja kakkosluokkalaiset ovat olleet iloisia erityisesti valosta ja siitä, että täällä on hyvä hengittää, sanoo koulun apulaisjohtaja Taina Hoskari.

Oppilaat ovat miettineet koulun muitakin hyviä puolia. Listalle oli laitettu muun muassa värikkäät verhot, uudet sohvat ja ruokasali.

– Jonkin verran on ikävöity vanhaa luokkaa ja vanhan koulun tunnelmaa.

– Kaikki ovat kuitenkin ymmärtäneet, että vanhassa koulussa oli niin paljon sisäilmanongelmia, että sinne ei ole enää paluuta.

Kolmen opettajan koulussa toimivat luokat 1.–6. sekä esikoulu. Oppilaita on yhteensä viitisenkymmentä.

Päiväkodissa on tällä hetkellä 16 lasta.

 

Kankaisten kyläkoulun syyslukukausi vaati tavallista enemmän joustavuutta: uutta koulua rakennettiin vanhan vieressä, muutto oli mielessä ja kouluakin käytiin vähän perinteisemmällä tavalla.

– Olimme tilanneet uudet oppikirjat, mutta ne otettiin käyttöön vasta muuton jälkeen, koska emme halunneet tuoda tänne mitään vanhaa paperitavaraa ongelmarakennuksesta, Hoskari kertoo.

– Niinpä syyslukukauden alkupuoli opiskeltiin vanhoista kirjoista ja käytettiin paljon vihkoja. Nyt meillä on uudet oppikirjat – ne ovat oppilaille eräänlainen perustyytyväisyyden lähde.

Toki vanhastakin koulusta on tuotu tavaroita uuteen rakennukseen, mutta vasta huolellisen pesun jälkeen.

– Aloitimme ilman pulpetteja ja elektroniikkaa, kun tietokoneet ja iPadit sekä monet muut laitteet olivat puhdistuksessa.

– Toisaalta se sopi hyvin Keskiaika-teemaamme ja "Tekemällä opimme" -tunnuslauseeseemme. Istuttiin lattialla, ommeltiin viittoja käsin ja askarreltiin.

Päiväkodin siirto Ruuhimäen vanhasta kyläkoulusta Kankaisille muuttaa monia asioita. Yksi niistä on kyläkoulun ja päiväkodin yhteistyö.

– Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi se, että meidän oppilaamme vierailisivat päiväkodissa pitämässä pieniä opetustuokioita ja vastaavasti heidän puoleltaan voitaisiin käydä kertomassa päiväkodin asioista meidän oppilaillemme, Hoskari sanoo.

Lastentarhanopettaja Marika Karanta on samoilla linjoilla.

– Istumme jossain vaiheessa alas ja mietimme, miten yhteistyötä kannattaa ruveta kehittämään, Karanta sanoo.

Muutto on ollut pienelle päiväkodille vielä suurempi muutos kuin koululle.

– Meillä oli Ruuhimäessä pieni ja tiivis yhteisö. Kirjoilla oli yhdeksän päiväkotilasta.

– Nytkin päiväkodilla on omat tilat, mutta näemme paljon myös muita esimerkiksi yhteisen ruokailun aikana.

Lapset ovat olleet muutokseen tyytyväisiä.

– Onhan se kivaa, kun on tilaa ottaa vaikka juoksuaskeleita, Karanta hymähtää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .