Puhdas teknologia inspiroi ideoimaan – keksinnöt lähes viisinkertaistuivat

Puhdas teknologia on saanut keksijät liikkeelle, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus. Euroopan patenttiviraston selvityksen mukaan kestävään kehitykseen liittyvät keksinnöt lähes viisinkertaistuivat maailmanlaajuisesti vuodesta 1995 vuoteen 2011.

Patentti- ja rekisterihallitus kertoo, että sen saamista patenttihakemuksista noin yhdeksän prosenttia koskee puhdasta teknologiaa eli niin sanottua cleantechia. Cleantech-keksintöjä on tehty esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, vesiosaamiseen, bio- ja kiertotalouteen, energiatehokkaisiin ratkaisuihin sekä jätehuoltoon liittyen.

Moni keksintö liittyy aurinkoenergian hyödyntämiseen. Esimerkiksi Jyväskylän yliopisto kehittää ikkunaa, joka kerää talteen auringon lämpöenergian, ja teknologiayhtiö Valoe Oyj on keksinyt uuden tavan suojata aurinkokennoja.

Puhdas teknologia edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentää tuotantoprosessien haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Suomessa patentin hakija voi hakea keksinnölle nopeutettua käsittelyä, jos keksintö koskee biotaloutta, kiertotaloutta tai puhtaan teknologian ratkaisuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.