Puhelimeen ei puhuta ajon aikana – "Soittakoot takasin, jos on tärkeätä asiaa"

Poliisi on tällä viikolla ratsannut erityisesti puhelimeen ajon aikana puhuvia autoilijoita. Jyväskylän keskustassa järjestettiin muutaman tunnin pituinen ratsia tiistaina, ja sen myötä peräti 38 autoilijaa sai sakon käytettyään puhelinta ajon aikana. Yksi henkilö käytti ajon aikana myös radiota.

Poliisi muistuttaa, että vaikka kännykän käyttö ajon aikana vaikuttaa näennäisesti harmittomalta, se ei sitä missään nimessä ole. WHO:n arvion mukaan matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana nelinkertaistaa onnettomuusriskin ja tekstaaminen kohottaa riskin jopa 23-kertaiseksi.

Myös Keskisuomalaisen lukijat olivat samaa mieltä: puhelimeen ei saisi puhua ajon aikana. On aivan sama, onko puhelin kädessä vai puhutaanko handsfreehen.

Näin lukijat kommentoivat

Keskittyminen herpaantuu kun vastaa puheluun, oli siten kännykkä, luuri tai handsfree. Chattailu ja tekstiviestit häiretseekin sitten aika lailla.

Heikki Leppänen

Minua häiritsee handsfreehen puhuminen enemmän kuin puhelimen piteleminen. Viestien lukeminen, kirjottaminen ja netin selaaminen ajaessa on vaarallista. Vaatii katsetta tiestä. Sitä ei kenenkään tarvis harjottaa lainkaan.

Piitu Paimensalo

Kyllähän ne asiantuntijat sanovat, että kännykän käyttö on vaarallista handsfreellä ja ilman.

Romeo

Kannattaa mykistää känny ajon ajaksi ettei tule kiusausta vastata, jää siihen tiedot voi soittaa myöhemmin takaisin jos tarpeelliseksi katsoo.

Ex Pehtoori

Takavuosina perässäni tullut tyttö puhu ja naureskeli puhelimeen aika lailla. No, niinhän siinä kävi kun pysähdyin valoihin, että pökkäsi hieman peräkoukkuuni. Tyttö poloinen vapisi kuin haavanlehti, kun tutkittiin "vaurioita". Pikku naarmu hänen autossaan ja minulla koukun nupin suojakuppi halki.  Kysyin vaan tytöltä pistikö miettimään, kuulemma pisti ja varmaan opiksi ottikin. Isin Audi vielä.

sirpapu

Kyllä puhelimeen voi puhua mutta sen ei saa antaa häiritä keskittymistä liikenteeseen.

Silverstone

Jokainen voi itse kuvitella pystyvänsä keskittymään ajamiseen samalla kun on luuri korvalla, mutta totuus on aika paljon karumpi. Yllättäviin tilanteisiin reagointi hidastuu, tarkkaavaisuus kärsii. Uhreina tässä ovat usein jalankulkijat ja pyöräilijät. Harva se päivä autoilijoita kääntyy eteen luuri korvalla vilkaisemattakaan että kevytväylällä on polkupyöräliikennettä. Kolmion takaa eteen tai käännytään valoristeyksessä eteen vaikka suoraan menevällä kevytliikenteellä on myös vihreät. Kyllä se on ihan fysiologinen tosiasia että ihmisen keskittyminen herpaantuu kun tekee useampia asioita kerralla.

fool

Keskityn kyllä ajamiseen, soittakoot takasin jos tärkeätä asiaa. Ja jos vastaan, käytän puhelimen omaa kajaria. Toivon mudenkin käyttävän. Näkee ihan liikaa kun rikotaan lakia tässäkin asiassa.

Janne Kuivakangas

Jos puhelimeen puhuminen vaarantaa liikenteessä niin silloin ei saisi puhua kellekään autossa loikalla. Tietenkin handsfree käytössä.

koljake

Kännykkään puhuminen ajaessa on myös hyvä syy jättää käyttämättä vilkkua.

Tommi Tienhaara

On vaarallista, häiritsee keskittymistä. Ihan liian kiireiseksi menee jos ajaessa pitää soitella ja vastailla.

Merja Kajanne

Radion kuuntelu on yhtä vaarallista. itse olen sen useasti kokenut kun olen uppoutunut johonkin hyvään radiosta tulleeseen biisiin.

Mauri Hämäläinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päivän puheenaihe: Onko puhelimeen puhuminen ajon aikana vaara liikenteelle?