Puhelimet tukossa, netti jumittaa – Operaattorien kapasiteetti kovilla massatapahtumissa

Suomessa syntyy vuosittain useita kymmeniä tilanteita, joissa teleoperaattoreiden normaali kapasiteetti ei riitä kattamaan verkon kuormitusta. Suurimpien operaattoreiden TeliaSoneran, Elisan ja DNA:n mukaan kyse on massatapahtumista, jotka keskittyvät kesään.

Jotta puhelinliikenne ja tiedonsiirto toimisivat, ennakoivat operaattorit tilanteita sekä oma-aloitteisesti että yhdessä tapahtumanjärjestäjien kanssa. Tiedossa olevat vuosittaiset suuret yleisötapahtumat ovat johtaneet uusien tukiasemien rakentamiseen.

Asemia on rakennettu esimerkiksi jäähallien läheisyyteen sekä Jyväskylään MM-rallin ja Poriin jazz-tapahtuman vuoksi.

– Jyväskylässä rallin suurin kävijämäärä sijoittuu Lutakkoon, jonne olemme rakentaneet kolmena vuonna useita uusia tukiasemia, kertoi Elisan matkapuhelinpalveluiden osastopäällikkö Matti Manninen.

Mikäli pysyvän tukiaseman rakentamista ei katsota tarkoituksenmukaiseksi, on operaattoreilla mahdollisuus nostaa jo olemassa olevien tukiasemien kapasiteettia hetkellisesti. Kaupunkialueella kapasiteetti pystytään Mannisen mukaan lähtökohtaisesti jopa tuplaamaan.

– Tällöin on tehtävä kompromisseja peiton suhteen, eli voi olla, että jossakin kohtaa samalla alueella kuuluvuus on hieman tavallista huonompi tai datapuolella nopeus hitaampi.

Siirrettäviä tukiasemia

Yhtenä vaihtoehtona kapasiteetin nostamiselle ovat tapahtumapaikalle tuotavat siirrettävät tukiasemat.

– Meillä oli Hämeenlinnassa AC/DC:n konsertissa kaksi liikutettavaa tukiasemaa, mutta sekään ei riittänyt, TeliaSoneran radioverkkosuunnittelija Jukka Viinikainen totesi.

Verkkojen kuormittuminen on monen tekijän summa, eikä kyse ole ainoastaan suuresta väkimäärästä.

– Jos tapahtumassa on paljon nuoria, lähettävät he paljon videota ja käyttävät nettisovelluksia. Vanhemmat käyttäjät taas keskittyvät soittamaan puhelimillaan, jolloin kapasiteetti riittää paremmin, Viinikainen kuvaili.

Maaseudulla haasteet ovat suuremmat, kun tukiasemia on vähemmän. Esimerkiksi Jyväskylän MM-rallin erikoiskokeita ajetaan metsätaipaleilla, jotka ovat vain yhden tukiaseman kantamassa. Vaikka tukiaseman kapasiteettia nostettaisiin tilapäisesti, ei se siltikään riitä palvelemaan moninkertaista käyttäjämäärää. Siirrettäviä tukiasemia ei niitäkään voi viedä kaikkialle.

– Meillä on seitsemän vaunua ja niiden käyttö edellyttää sopivaa paikkaa, sähköjä sekä siirtoyhteyttä, DNA:n radioverkkojen osastopäällikkö Arto Eklund huomioi.

Hänen mukaansa tapahtumanjärjestäjät kiinnittävät nykyisin jo hyvissä ajoin huomiota muiden valmistelujen ohella toimiviin puhelin- ja tietoliikenneyhteyksiin.

– On kuitenkin edelleen yksittäisiä tilanteita ja tapahtumia, jotka tulevat meillekin yllätyksenä. Jos emme tiedä tapahtumista etukäteen, emme voi niihin myöskään varautua, Eklund muistutti.

Hätäpuhelut muiden ohi

Kuormituksesta jumittuneet verkot eivät vaikuta hätäpuheluiden soittamiseen.

Vaasan hätäkeskuksen päällikön Kari Pastuhovin mukaan operaattorit ovat priorisoineet hätäpuhelut tavallisten soittojen ohi.

– Ja sellaisissa tilanteissa, jossa oman operaattorin verkko on nurin, reitittyy hätäpuhelu eteenpäin toisen operaattorin verkon kautta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .