Tämä pelko piinaa monia nuoria: "Pitää muistaa, että siellä on vain ihminen"

Puhelimeen tarttuminen on monelle nuorelle epämieluisaa.

– Olen huomannut, että monelle nuorelle ensimmäinen yhteydenottotapa on sähköposti, johon jäädään odottamaan vastausta. Olemme keskustelleet opiskelijoiden kanssa siitä, että monessa tilanteessa puhelin olisi parempi vaihtoehto, kertoo Humanistisen ammattikorkeakoulun valmentaja ja lehtori Tero Lämsä.

Puhelinkammosta voi olla haittaa esimerkiksi silloin, kun nuori hakee kesätöitä. Onko kyse sukupolvien välisestä erosta vai arastelusta, siihen ei Lämsä osaa vastata.

– Luulisin, että siinä on vähän molempia. Uudella sukupolvella ei ole tarvetta soitella niin usein, kun kaikki saa kiinni sosiaalisesta mediasta, arvelee yhteisöpedagogiikan opiskelija Nadja Mäkelä.

– Viralliset puhelut ovat erilaisia kuin kavereille soitetut. Pitää kuulostaa asialliselta ja esittää asiansa selkeästi. Tiedän yhden ihmisen, joka soittaa hankalat puhelut kavereidensa puolesta. Mäkelä sanoo.

Sähköposti, keskustelu tai puhelin

Mäkelältä sekä hänen opiskelutovereiltaan Suvi Liukkoselta ja Taru Mäkiseltä virallisetkin puhelut luonnistuvat helposti. Yhteydenottokanava valikoituu tilanteen mukaan.

– Riippuu ihan siitä, miten nopeasti pitää saada vastaus. Harjoittelupaikkoja lähestyn usein sähköpostilla, johon liitän ansioluetteloni. Sitten soitan perään. Ihmiset ovat nykyään kiireisiä, mutta sähköpostiin saa lopulta aina vastauksen, kulttuurituotantoa opiskeleva Liukkonen toteaa.

Myös Mäkinen suosii sähköpostia kiireettömien asioiden hoidossa. Mäkelä puolestaan luottaa suulliseen kanssakäymiseen.

– Soittamalla jää paremmin mieleen kuin sähköpostilla. Menen mieluiten käymään paikan päällä tai soitan, niin asian saa hoidettua nopeasti, Mäkelä kertoo.

Puhelinkammon taustalla tylytys

Opiskelijoiden mukaan puhelinkammon taustalla voi olla harmittavia kokemuksia. Huono päivä saattaa purkautua linjan toiseen päähän tylynä käytöksenä.

– Silloin pitää vain muistaa, ettei tympeä vastaanotto johdu itsestä, Liukkonen huomauttaa.

Tero Lämsä kertoo, että Humakin opiskelijat ovat toisinaan toivoneet vinkkejä virallisten asioiden hoitamiseen puhelimitse.

– Parina vuonna on tullut toive, että voitaisiinko käydä läpi puhelinkäyttäytymistä ja asian esittämistä. Kerran käsittelimme tilanteita draaman keinoin. Soittamista arastelleet opiskelijat pitivät kuivaharjoittelua hyödyllisenä, muistelee Lämsä.

Näin pääset kammosta

Suvi Liukkosella on vinkki soittamista jännittäville.

– Pitää muistaa, että siellä puhelimessa on vain ihminen. Se saattaa unohtua, kun nykyään korostetaan niin paljon titteleitä, hän sanoo.

Opiskelijat kertovat soittamisen olevan epämiellyttävintä silloin, jos on epävarma omasta asiastaan. Lämsä neuvookin miettimään etukäteen, mitä tahtoo puhelimessa sanoa. Myös tukisanalistan laatimisesta voi olla apua.

Liukkonen kertoo kävelevänsä ympäri huonetta keskittyessään puheluun. Mäkelä taas löytää itsensä usein peilin edestä.

– Pystyn keskittymään paremmin, kun katson itseäni silmiin, Mäkelä naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskisuomalaisen ilmestymisessä ongelmia – näköislehti avoinna kaikille

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Jyväskylässäkin nähty tissiflashmob käynnisti keskustelun nänneistä – sukupuolentutkimuksen lehtorin mukaan naisvartalo on edelleen seksualisoidumpi kuin miehen

Hevonen jumittui sitkeästi ojaan Jämsässä – neljän tunnin yöllisessä urakassa eivät auttaneet miesvoimat eikä mönkijä, joten palokunta turvautui vielä järeämpään keinoon

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Toimi Kankaanniemen vierailijakolumni: EU-tukipaketti avaa vaarallisen kierteen

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.