Roskakuskista tuli raaka-aineen kerääjä ja puhelinmyyjästä asiakasagentti – millaisiin nimikkeisiin olet törmännyt?

Kaukana ovat ne ajat, kun työelämässä oltiin roskakuskeja, puhelinmyyjiä, sihteereitä tai vaikkapa varastomiehiä. Nykyään tehtävänimikkeet innostavat työpaikkailmoitusten laatijoita alalla kuin alalla.

Esimerkiksi Lassila&Tikanojalla eivät enää roskakuskit aja, vaan yhtiössä puhutaan raaka-aineen kerääjistä – tosin virallinen ammattinimike on autonkuljettaja.

Selailemalla työvoimatoimiston työpaikkailmoituksia huomaa, että esimerkiksi puhelinmyyjät ovat nykyään myyntineuvottelijoita tai asiakasagentteja. Alalle tuleva voi olla asiakaskontaktoinnin harjoittelija. Jos puhelinmyyjältä ei edellytetä kerrassaan mitään kokemusta tai koulutusta, tehtävä voi olla silti komealta kalskahtava myyntipäällikkö junior.

Ja sihteereitähän ei juuri enää löydä, johdon assistentteja kylläkin.

Työntekijä-sana on löytänyt tiensä moniin ammatteihin. Näitä ovat vaikkapa puhdastilatyöntekijä (joka käyttää koneita, valvoo laatua ja pakkaa), lihavalmistetyöntekijä (joka on lihamestari) tai tuoretyöntekijä (joka pilkkoo ja pakkaa hedelmiä ja vihanneksia).

Sellainen vanhanaikainen sana kuin työmies on tänä päivänä väännetty usein muotoon tuotantotyöntekijä. Putkimies on muuttunut jätevesipalvelutyöntekijäksi, jonka jokapäiväisiin tehtäviin kuuluvat viemäritukosten avaukset, erotinkaivojen huollot ja pumppaamo-ongelmien selvittäminen.

Varastomiehet ovat jo pitkään olleet logistiikkatyöntekijöitä. Logistiikasta on kyse myös tien päällä, missä liikennettä tietyömaalla ohjaava mies tai nainen voi olla työmaalogistiikkahenkilö. Työmaalogistiikkahenkilöiden työnkuva on työpaikkailmoituksen mukaan monipuolista rakennusaputyötä siivouksesta liikenteenohjaukseen.

Siivoustöihin ja keittiötöihin haetaan edelleen siivoojia ja keittäjiä, mutta osa yrityksistä houkuttelee tehtäviin etsimällä henkilöitä palveluvastaavan, yhdistelmätyöntekijän tai monipalvelutyöntekijän tehtäviin. Eräänkin palveluvastaavan toimenkuva on työpaikkailmoituksen mukaan pyykin kuljettamista neljä tuntia päivässä.

Jos työ koostuu kiinteistön hiekoituksista, lumitöistä ja muista hyvää fyysistä kuntoa vaativista talonmiehen töistä, voi titteli olla kiinteistöalan apuhenkilö. Maanrakennusapulaiselta työnantaja taas toivoo kokemusta maanrakennustöistä – esimerkiksi lapiomiehen tehtävistä.

Ovatko tittelit hämääviä vai kuvaavatko ne muuttuvaa maailmaa hyvin? Millaisiin ammattinimikkeisiin sinä olet törmännyt? Kerro kommentoimalla tätä juttua joko keskustelupalstalla tai Facebookissa. Voit myös kertoa parhaimmista ammattinimikkeistä sähköpostilla osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.