Puhemies Vanhanen: Poliitikkojen ei tulisi etukäteen ilmoittaa kantaansa PS:n Mäenpään rikosepäilyyn – perussuomalaiset torppaisi syytteen nostamisen Mäenpään täysistuntopuheista

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) peräänkuuluttaa poliitikoilta malttia perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään rikosepäilyn kommentoinnissa. Vanhasen mukaan poliitikkojen ei tulisi etukäteen ilmoittaa kantaansa rikosepäilyyn.

Hänen mielestään on tärkeää, että kansanedustajat ja eduskuntaryhmät säilyttävät maltin asiassa.

–  Pitää näyttää esimerkkiä siitä, että se mikä on viranomaisen asia, se on viranomaisen asia, johon poliitikot eivät sotkeudu, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Poliisi ilmoitti toissa viikolla aloittaneensa esitutkinnan Mäenpään kommenteista eduskunnan täysistunnossa. Häntä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mäenpää piti täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Myös kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.), Hussein al-Taee (sd.) ja Sebastian Tynkkynen (ps.) ovat tällä hetkellä esitutkinnan kohteena kannanotoistaan muilla foorumeilla. Myös heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyte tarvitsisi eduskunnan suostumuksen

Mäenpään esitutkintaan kohdistuu erityistä mielenkiintoa, sillä se liittyy kansanedustajan toimintaan valtiopäivillä. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden vuoksi, ellei eduskunta ole suostunut siihen vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset pystyy halutessaan estämään Mäenpään asettamisen syytteeseen, jos asia etenee eduskunnan harkittavaksi.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on jo ilmoittanut, ettei perussuomalaiset tule sallimaan syytteen nostamista. Halla-aho otti kantaa asiaan puheessaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa viime torstaina.

Vanhasen mukaan ei pidettäisi hyväksyttävänä, jos oikeudenkäynnin alla tuomari ilmoittaisi kantansa jo etukäteen, ennen kuin asiaa on tutkittu.

–  Samaa periaatetta pitäisi noudattaa korkeimman lainsäätäjän omassa toiminnassa silloin, kun joudumme niin sanotusti tuomarin rooliin.

Tällä on Vanhasen mukaan merkitystä siihen, miten kansalaiset kokevat oikeusvaltion toiminnan. Hänen mukaansa syntyy helposti mielikuva siitä, että samasta teosta saisi erilaisen kohtelun ihmisen yhteiskunnallisesta asemasta riippuen.

–  Johtopäätös pitäisi olla se, että kansanedustajaa, myös tässä talossa (eduskunnassa) tehdyistä teoista, kohdellaan lain edessä samalla tavalla kuin toista kansalaista tämän talon ulkopuolella.

Vanhanen kertoi, että eduskunta on historiansa aikana ilmeisesti kolme kertaa joutunut vastaavanlaisessa tilanteessa punnitsemaan syytteen nostamista. Joka kerralla päätös on ollut, ettei syytettä nosteta.

Kaikesta pitää voida puhua, mutta muita loukkaamatta

Perussuomalaiset haluaa, että lakipykälä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta otettaisiin uuteen tarkasteluun. Pelkästään omin voimin puolue ei silti saa pykälää uuteen käsittelyyn.

–  Sen takia haluamme kutsua muut puolueet mukaan sananvapauskeskusteluun, sanoi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio viime viikolla Joensuussa.

Vanhanen painotti, että kansanedustajien täytyy voida puhua eduskunnassa kaikista asioista, mutta sen pitää tapahtua muita loukkaamatta.

–  Mielipide pitää sanoa, ja se voidaan sanoa, ilman loukkaamista tai leimaamista, Vanhanen sanoi.

–  Maahanmuutostakin, sen kaikilta kanteilta, voi käydä keskustelua, jossa ei leimaa ihmisiä.

Perustuslakiin on kirjattu, että kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Vanhasen mukaan puhemies keskeyttää edustajan puheenvuoron, jos tätä periaatetta rikotaan eduskunnan istunnossa.

Vanhanen sanoi, että jos kansanedustaja rikkoo noudatettavaksi määrättyjä periaatteita, siitä seuraa keskustelu puhemiehen kanssa. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, onko Mäenpään kanssa käyty tällainen keskustelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.