"Puolue ei näytä haluavan puuttua muslimeja leimaaviin puheisiin"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Erkka Railo sanoo, että kansanedustaja kantaa puheistaan itse vastuun.

Perussuomalaisella puolueella ei näytä olevan halua puuttua edustajiensa islaminuskoisia leimaaviin puheisiin, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

– Tämä tulee näkyviin esimerkiksi siinä, ettei puolueen puheenjohtaja Timo Soini kommentoi näitä asioita juuri lainkaan, Railo sanoo.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai tiistaina syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyte liittyy Hakkaraisen Facebook-kirjoitukseen, jossa hän kirjoitti muun muassa: "Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja." Hakkarainen kirjoitti päivityksensä heinäkuussa Nizzan terrori-iskun jälkeen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei tiistaina halunnut ottaa kantaa asiaan. STT tavoitteli myös puoluejohtaja Soinia, joka ei vastannut useisiin yhteydenottoihin.

Railon mukaan kansanedustajan Facebook-kirjoittelu ei muodollisesti kuulu puolueelle.

– Kansanedustaja kantaa puheistaan itse vastuun. Toisaalta, kun puolue ei tuomitse puheita, muille jää vapaus tehdä sellainen johtopäätös, että se hyväksyy ne.

"Tyypillistä populistipuolueille"

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Hakkaraisen kirjoitus panettelee ja uhkaa islaminuskoa tunnustavia heidän uskontonsa perusteella.

– Kansanedustajankaan sananvapauteen ei kuulu oikeutta vihapuheeseen, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin, katsoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen tiedotteessa.

Politiikan tutkija Railo sanoo, että sananvapauden rajojen hakeminen on tyypillistä kaikissa populistisissa puolueissa Länsi-Euroopassa. Railon mukaan perussuomalaiset pyrkivät puhetavalla siihen, että sananvapauden rajoja laajennetaan ja että islaminuskoisia ja maahanmuuttajia leimaava puhetapa yleistyisi.

– Yritetään tehdä hyväksytyksi sellainen puhe, jossa kaikki islaminuskoiset ihmiset leimataan esimerkiksi potentiaalisiksi terroristeiksi ja islam väkivaltaiseksi uskonnoksi, Railo sanoo.

Puhetavan taustalla on Railon mukaan halu puhutella ihmisiä, jotka vastustavat maahanmuuttoa tai islaminuskoisten tuloa Suomeen.

– Tärkeää ei ole se, että suuri osa suhtautuu vihamielisesti tai välinpitämättömästi perussuomalaisiin. Puolue hakee puhetavalla tietynlaisesti ajattelevia ihmisiä.

"Lisäisin sanan melkein"

Hakkarainen on poliisikuulusteluissa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoi tiistaina, että syytteen nostaminen oli yllätys.

– Joo, Hakkarainen vastasi STT:n kysymykseen.

Hakkarainen kertoo järkyttyneensä Nizzan terrori-iskusta. Sananvalinnat kuvastivat hänen mukaansa senhetkisiä tuntoja. Nyt Hakkarainen tekisi kirjoitukseensa pienen muutoksen.

– Lisäisin sanan melkein. Eli melkein kaikki terroristit ovat muslimeja, sanoo Hakkarainen.

Hakkarainen sanoo luottavansa Suomen oikeuslaitokseen. Syytettä käsitellään aikanaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

"Ei ole vielä ajankohtaista"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan Hakkaraisen tapausta käsitellään ryhmässä sitten, kun oikeus on ratkaissut, onko Hakkarainen syyllistynyt rikokseen.

– Sitä en voi spekuloida, minkä rangaistuksen ryhmä antaa, jos antaa. Sitä ei ole vielä ajankohtaista miettiä, sanoo Terho.

Terhon mukaan rangaistusvaihtoehtoja on neljä: huomautus, varoitus sekä eduskuntaryhmästä erottaminen määräajaksi tai kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.