Puolue repesi kahtia – Halla-aho poistui perussuomalaisten ryhmäkokouksesta takakautta

Pääministerin ja presidentin tapaaminen peruttu - Orpo: Antaa paljon mahdollisuuksia enemmistöhallituksen muodostamiseen

Perussuomalaisten puolue halkesi tänään kahtia, kun Timo Soini ja enemmistö puolueen kansanedustajista ilmoittivat lähtevänsä perussuomalaisista. Viikonloppuna valittu puoluejohtaja Jussi Halla-aho poistui puolueen eduskuntaryhmän kokouksesta takakautta kommentoimatta tapahtumia paikalla olevalla medialle.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan irtautunut uusi eduskuntaryhmä antaa paljon uusia mahdollisuuksia enemmistöhallituksen muodostamiseen. Pääministerin esikunnan mukaan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän tapaaminen on peruttu Kultarannassa.

Erkaantuneessa 20 kansanedustajan ryhmässä mukana ovat Timo Soinin lisäksi kaikki muut puolueen ministerit, muun muassa työministeri Jari Lindström, puolustusministeri Jussi Niinistö ja eurooppaministeri Sampo Terho.

– Lauantain jälkeen meillä ei ollut poliittista kotia. Puoluetta nyt johtavat voimat eivät edusta äänestäjiäni, sanoo työministeri Jari Lindström.

Kansanedustajat perustavat uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Soinin perustama ryhmä jatkaisi mielellään Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa entisellä ohjelmalla. Mikäli erkaantuneet kansanedustajat olisivat hallituksessa yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa, hallituksella olisi yhteensä 106 kansanedustajaa.

Ryhmään kuuluva kansanedustaja Pentti Oinonen sanoo, että hallitustunnusteluja on tarkoitus käydä pääministeri Sipilän kanssa vielä tänään iltapäivällä. Tarkkaa aikaa ei ole Oinosen mukaan tiedossa.

– Itse aloin miettiä tätä mahdollisuutta sunnuntai-iltana. Siinä vaiheessa, kun uutta valtuustoa alettiin äänestää ja siihen juntattiin porukkaa ihan ulkopuolelta. Tämä on vaikeaa, kun ei ole rahaa, mutta meillä on ideologia, kertoo kansanedustaja Ritva Elomaa.

Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluva kansanedustaja Simon Elo sanoo, että on mahdollista, että ennen seuraavia vaaleja perustetaan uusi puolue.

Seuraavat edustajat ovat tänään päivätyllä kirjeellään ilmoittaneet puhemiehelle, että he ovat perustaneet oman eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto (uv), ruotsiksi Nytt alternativ (na): Simon Elo, Sampo Terho, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Timo Soini, Jari Lindström, Martti Mölsä, Ari Jalonen, Anne Louhelainen, Kari Kulmala, Pirkko Mattila, Jussi Niinistö, Ritva Elomaa, Kaj Turunen, Tiina Elovaara, Lea Mäkipää, Hanna Mäntylä, Maria Lohela, Reijo Hongisto ja Pentti Oinonen. Myöhemmin myös Arja Juvonen tviittasi, että myös hän on eronnut perussuomalaisista.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Simon Elo. Varapuheenjohtajia ovat Tiina Elovaara, Ari Jalonen ja Ritva "Kike" Elomaa.

Eerola: Seteliselkärankaisia lähti

Perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi viikonloppuna valittu halla-aholainen Laura Huhtasaari kommentoi iltapäivällä, että "jäsenistö on meidät näihin tehtäviin valinnut, kunnioitamme heidän tahtoaan. Rauhallisesti katsotaan pari päivää".

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola (ps.) sanoo, että näin suuri määrä lähtijöitä oli yllätys. Muutamista nimistä oli ollut hänen mukaansa puhetta.

Hän sanoo tämän yhtenäistävän sitä porukkaa, joka perussuomalaisiin jäi. Eerola sanoo, ettei järkyty politiikassa mistään, mutta päivä on historiallinen.

– Tässä tehtiin poliittista historiaa, kun – uskaltaako sanoa – seteliselkärankaisia lähti.

Eerolan mielestä on sääli, että sinne meni monta hyvää kaveria.

Hän toivoo, että tämä ei riko välejä.

– Minulla on hyviä kavereita muissakin puolueissa, joten ei tässä varmaan henkilötasolla mitään välirikkoa tule.

Halla-ahon valinta käynnisti hallituskriisin

Hallituskriisi pohjustettiin lauantaina, kun perussuomalaiset valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon. Sampo Terho hävisi perussuomalaisten ministerien ja eduskuntaryhmän enemmistön tuesta huolimatta puheenjohtajavaalin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Soini ei ennen valintaa paljastanut suoraan suosikkiaan, mutta perusteli hyvän puheenjohtajan ominaisuuksia samoilla perusteilla kuin Terhon tukijat.

 Perussuomalaisten koko johto vaihtui puoluekokouksessa viikonloppuna vieden puoluetta vahvasti maahanmuuttovastaiseen suuntaan. Halla-ahon kannattajat valtasivat perussuomalaisten varapuheenjohtajiston, johon valittiin kansanedustajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Halla-ahon lisäksi Hakkarainen ja Eerola kuuluvat vuoden 2011 vaalien edellä julkaistun niin sanotun nuivan manifestin allekirjoittajiin. Perussuomalaisten kansanedustajista myös Olli Immonen, Vesa-Matti Saarakkala ja Lohela kuuluivat nuivan manifestin allekirjoittajiin.

Eduskunnan puhemies Lohela kuitenkin kannatti Terhoa puheenjohtajaksi. Nuivassa manifestissa vaadittiin muun muassa Suomen maahanmuuttopolitiikan merkittävää kiristämistä ja valtion budjetista maksettavan kehitysavun lakkauttamista.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa Kesärannassa eilisiltana, että perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen hallituksen kyky toimia ja viedä asioita eteenpäin tuli kyseenalaiseksi. Sipilän on määrä esittää hallituksen eronpyyntö tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Halla-aho: Suuri osa eduskuntaryhmästä ostetaan ministerinimityksillä

Nämä kansanedustajat perustavat uuden ryhmän – katso lista

Soini ja joukko perussuomalaisia perustavat uuden eduskuntaryhmän

Uusimmat

Kotimaa

Suomalaisten SS-miesten osallisuus Kaukasuksen teloituksiin varmistui, kertoo Kansallisarkiston selvitys

Kansalaisjärjestöt: Al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa vanhemmistaan

Eduskunnassa keskustellaan Marinin hallitusohjelmasta – "Pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti"

Kemikaalivarastoon tunkeuduttiin Espoossa: yksi loukkaantui, epäillyt poistuivat paikalta – Merivartiosto tehostaa rajavalvontaa pääkaupunkiseudulla

Näitkö mustaan huiviin naamioitunutta miestä sunnuntai-iltana Keljonkankaalla? Poliisi pyytää havaintoja kaupan ryöstäjästä

Kokous käynnissä: Hallitus käy läpi linjaansa al-Holin suomalaisten auttamisesta

Pelti rytisee usein Nelostiellä Viitasaaren ja Pihtiputaan välillä – mutta mistä onnettomuudet johtuvat?

Presidentti Niinistö on välittänyt Viron presidentin Kersti Kaljulaidin anteeksipyynnön Suomen pääministerille ja hallitukselle

Joululaulut kaikuvat kovaa, mutta monille liian korkealta – Musiikkikasvatuksen lehtori selittää, mistä on kysymys

Laula vielä kerran – katso tallenne kauneimmista joululauluista Kaupunginkirkosta Jyväskylästä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.