Puolueet ja alueet kilpailevat Äänekoskella

Uuden Äänekosken kuntavaalit sisältävät kiinnostavia piirteitä enemmän kuin vaalit yleensä.

Vajaat kaksi vuotta sitten aloittaneen kaupungin ensimmäisissä vaaleissa ratkaistaan poliittisen kisan lisäksi, kuinka vahvan edustuksen eri alueet saavat. Nykyinen 79 hengen jättivaltuusto pienenee 43 valtuutetun joukkueeksi.

Äänekosken kaduilla ja kylissä veikkaillaan, saako enemmistön vasemmisto vai keskusta-oikeisto. Mikäli asukkaat äänestävät ryhmiä samalla tavalla kuin viime kuntavaaleissa, uuteen valtuustoon tulisi vasemmistoenemmistö.

Vuonna 2004 sosiaalidemokraatit saivat Sumiaisten, Suolahden ja vanhan Äänekosken vaaleissa yhteensä 32,7 prosenttia ja vasemmistoliitto 20,8 prosenttia äänistä eli yhteensä selvän enemmistön. Keskusta kokosi tuolloin 24,6, kokoomus 7,4, kristilliset 6,6 ja vihreät 6,1 prosenttia äänistä.

Vasemmistoenemmistöön - miltei viime kuntavaalien kannatusluvuilla - päätyi myös mielipidemittaus, jonka Sisä-Suomen Lehti teetti heinäkuun alkupäivinä.

Kysely lupaili viime vaaleja parempia kannatuslukemia vihreille, kokoomukselle sekä perussuomalaisille. Lisää kannatusta voi tullakin, sillä noilla ryhmillä on kohtuullisen näyttävät ehdokaslistat. Sama koskee pienryhmistä myös kristillisdemokraatteja.

Vasemmistolla paljon ehdokkaita

Vasemmistoenemmistön puolesta puhuu myös ehdokkaiden lukumäärä. Kahdella isolla vasemmistopuolueella on yhteensä yli puolet kaikista ehdokkaista, joita on kaikkiaan 160. Sosiaalidemokraateilla on eniten ehdokkaita, yhteensä 45.

Jos verrataan aiempaan vaalimenestykseen, suurista ryhmistä eniten ehdokkaita asetti vasemmistoliitto, joka tavoittelee valtuustopaikkoja 39 hengen listalla.

Aiempaan kannatukseensa verrattuna pienemmällä ryhmällä lähtee keskusta, jolla on 28 ehdokasta.

Nykyisen menon haastajana ehdokkaaksi lähtee yhden vaalikauden sivussa ollut maakuntaneuvos Simo Salmelin (sd.), joka on vaatinut palvelurakenteiden uudistamista.

Salmelinin mahdollinen tulo päättäjärinkiin ennakoi joidenkin mielestä sitä, että kaupungintalolla alkaa kuulua vanhan Äänekosken ääni voimakkaammin ja esimerkiksi Suolahden ääni heikommin.

Monia kiinnostaa kuinka edellisvaalien ääniharavat kuten Rolf Nyholm (sd.), Risto Kumpu (kesk.) ja Kari Kiiskinen (sd.) keräävät ääniä. Vaaleissa kiinnostaa myös kuinka tunnetut Leif Lindeman (kd.) ja Jorma Kinnunen (kesk.) menestyvät.

Vähäväkiset alueet voivat saada valtuutettuja vain keskittämällä ääniä omille ehdokkaille. Jos esimerkiksi Sumiaisten tai Konginkankaan äänet jakaantuvat koko kaupungin alueelle, noilta seuduilta ei pääse valtuustoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän keskustaan tulossa iso kulttuuriuudistus: "Käänteentekevin sitten Kävelykadun perustamisen"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus "ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Uusia kutsuja Linnan juhliin: "Melkoisesti säikähdin"

Asukkaan ripeä toiminta pelasti keittiön vaurioilta, kun astianpesukone syttyi palamaan – tietäisitkö sinä, mitä vastaavassa tilanteessa pitää tehdä?

Jyväskylä isännöi Ahtisaari-päiviä ensimmäistä kertaa – torstaina KSML.fi:ssä suora lähetys Arto Nybergin vetämästä keskustelutilaisuudesta

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.