Puoluerekisteriin pyrkivä Nukkuvat haluaa herättää suomalaiset – "Visioni oli uudistaa perussuomalaiset, mutta puoluehallitus ei hyväksynyt minua jäseneksi"

Eduskuntavaalien alla puoluerekisteriin pyrkii useita uusia puolueita.

Jyväskyläläinen ekonomi ja kauppatieteiden maisteri Petri Hirvimäki, 51, koki muutamia vuosia sitten kovia. Yrittäjänä hän tunsi törmänneensä järjestelmän seinään. Taloudellinen katastrofi ja pettymys yrittäjien kanssa asioiviin virkamiehiin johtivat lopulta poliittiseen herätykseen.

Syntyi manifesti omasta poliittisesta ajattelusta. Hirvimäki pyrki viemään ajatuksiaan eteenpäin E-liike- ja Unitas-nimisten liikkeiden alla sekä blogikirjoituksilla. Politiikassa hän pyrki vuonna 2015 sitoutumattomana ehdokkaana eduskuntaan piraattipuolueen listoilta.

Viime vuonna Hirvimäki pyrki kaupunginvaltuutetuksi perussuomalaisten sitoutumattomana ehdokkaana. Samoin perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi ja presidenttiehdokkaaksi. Mikään näistä ei onnistunut.

– Visioni oli uudistaa perussuomalaiset. Puoluehallitus ei kuitenkaan hyväksynyt minua jäseneksi, hän kertoo.

Keväällä 2017 syntyi oma poliittinen liike Nukkuvat.

Perustajan henkilöhistorialla on Nukkuvien tapauksessa väliä, koska Hirvimäki painottaa oman kokemuksen merkitystä politiikan tekemisen perustana. Hän uskoo itsensä ja muiden vastaaviin koettelemuksiin joutuneiden näkevän yhteiskunnallisia kokonaisuuksia selkeämmin kuin valtaeliitin jäsenet, joiden näkökenttää poliittiset sidonnaisuudet ja kytkökset sumentavat.

Nukkuvat haluaisi uudistaa koko poliittisen järjestelmän. Puoluepolitiikan roolia ja byrokratiaa karsittaisiin rajusti. Sosiaalituet ja yritystuet lopetettaisiin ja korvattaisiin runsaalla ja kattavalla kansalaispalkalla.

Hirvimäki kuvailee Nukkuvien kansalaispalkkaa uudistuksen moottoriöljyksi. Se poistaisi työmarkkinoiden jäykkyydet, takaisi kohtuullisen toimeentulon kaikille ja vapauttaisi kansalaisten voimavaroja ja luovuutta. Suomalaiset yhdistyisivät, eläisimme onnellisessa maassa.

– Kaikki kulminoituu suomalaisten omaan heräämiseen, omaan pieneen vallankumoukseen. Ollaan rohkeita, ollaan maalaisjärkisiä, Hirvimäki visioi.

Hirvimäki on poliittisen uransa aikana ottanut laajasti kantaa erilaisiin kysymyksiin. Nukkuvien kohdalla osa kannoista on kuitenkin painettu tarkoituksella taustalle.

– Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta tai maahanmuutosta puhuminen johtaa helposti siihen, että tapellaan vääristä asioista. Tärkeintä on nyt väärien valtamekanismien ja miljardiluokan poliittisen korruption alasajo.

Olemassaolevat suomalaiset puolueet saavat Nukkuvilta tylyjä arvioita. Pahimpia ovat keskusta, kokoomus ja SDP, jotka Hirvimäen mukaan toimivat korruptoituneen järjestelmän ytimessä.

– Eduskunnan pienemmät puolueet ovat isojen apupuolueita. Ja sitten on perussuomalaiset, josta on tullut valtapuolueiden terapiahaastaja nostamalla tikunnokkaan maahanmuuton, joka ei liity Suomen järjestelmän keskeisiin ongelmiin mitenkään.

Osassa eduskunnan ulkopuolisista puolueista Hirvimäkeä häiritsee ääriajattelu, osassa johtohahmojen tausta.

– Esimerkiksi Liike Nytissä on paljon hyvää, mutta Harry Harkimo ja Mikael Jungner ovat uudistajina täysin epäuskottavia. Molemmat ovat systeemin sisäpiiriläisiä. Paavo Väyrysestä nyt puhumattakaan.

Applen perustajaa Steve Jobsia ihaileva Hirvimäki haluaa yhteiskunnan ottavan esimerkkiä liike-elämästä. Järjestelmän pitäisi olla nykyistä yksinkertaisempi ja epäpoliittisempi.

– Kapitalismin näkymättömän käden pitäisi antaa tehdä hyvää. Ei Suomea tarvitse johtaa kuin yritystä, mutta ekosysteemin pitäisi olla luova ja tehokas niin kuin yrityselämässä parhaimmillaan.

Muita puoluerekisteriin pyrkiviä yhdistyksiä

Kansallismielisillä ja suoran demokratian kannattajilla useita puoluehankkeita

Yhdistys voi rekisteröityä puolueeksi, mikäli se on kerännyt 5 000 kannattajakorttia. Kortit ovat voimassa vuoden ajan allekirjoituspäivämäärästä.

Kannattajakorttien lisäksi oikeusministeriöön on toimitettava ote yhdistysrekisteristä, jäljennös puolueen säännöistä sekä yleisohjelma.

Kannattajakortteja aktiivisesti kerääviä yhdistyksiä:

Kansan Yhtenäisyys

Kansallismielinen, kansallissosialistinen.

Perustajat Janne Moilanen ja Petri Nordman.

Kannattajakortteja kerättynä yli 1 000.

Nukkuvat

Talousliberaali, kansalaispalkan puolesta, valtapuolueita ja korruptiota vastaan.

Puheenjohtaja Petri Hirvimäki.

Kannattajakortteja kerättynä noin 1 000.

Seitsemän Tähden Liike

EU-kriittinen, Nato-vastainen.

Puheenjohtaja Paavo Väyrynen.

”Kannattajakorttien keräys on sujunut hyvin.”

Siniristin Liitto

Kristillinen ja konservatiivinen, EU- ja maahanmuuttokriittinen.

Puheenjohtaja Jouko Piho.

Kannattajakortteja kerättynä noin 350.

Suomen Kansa Ensin

EU- ja maahanmuuttokriittinen, suoran demokratian ja sananvapauden puolesta.

Puheenjohtaja Marco de Wit.

Kannattajakortteja kerättynä noin 4 000.

Suomidemokraatit

Kansallismielinen, EU-vastainen.

Puheenjohtaja Jukka Wallin.

”Ei ole montaakaan korttia vielä kerättynä.”

Kristallipuolue

Tärkeitä mm. korkeampi tietoisuus, rakkaus, henkiset arvot.

Kannattajakorttien keräys ollut käynnissä kolmisen viikkoa.

Tällä vaalikaudella kortteja keränneitä mutta keräyksen keskeyttäneitä tai lopettaneita:

Edistyspuolue

Arvo- ja talousliberaali, perustulon puolesta.

Liikuntapuolue

Liikunnan ja terveyden etuja painottava ja edistävä.

Muutospuolue

Kansallismielinen, tärkeitä suora demokratia ja sananvapaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu puoluerekisteriin pyrkivistä pienpuolueista kertovaan juttuun

Uusimmat

Kotimaa

Lotossa ei täysosumia – tässä kierroksen oikeat numerot

Miehelle vakavat vammat ulosajossa Vantaalla – törmäsi kallioon Kehä III:n rampilla

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi hirvikolarissa Nelostiellä Äänekoskella

Matalapaineita pukkaa lännestä, etelässä lämmintä, Lapissa pakkasta

Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa Helsingissä – sadat protestoivat Turkin toimia vastaan useissa kaupungeissa

Kommentti: Minä olen oikeassa, olipa kyse lapsista tai naudanlihasta

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.