Puoluesihteerit erimielisiä eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisestä

Kokoomuksen Janne Pesonen sanoo, että esityksestä ei todennäköisesti tule yksimielistä.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat erimielisiä siitä, pitäisikö seuraavat eduskuntavaalit ja eurovaalit pitää samana päivänä keväällä 2019. Puoluesihteerit ovat miettineet vaalien yhdistämistä, ja heidän esitystään odotetaan toukokuun lopussa.

Normaalin aikataulun mukaisesti eduskuntavaalit osuvat huhtikuun puoliväliin ja eurovaalit touko–kesäkuulle.

– Tulkitsen, että enemmistön ehdollinen näkemys on, että jos eurovaalit pidetään toukokuun lopulla, vaalit pitäisi yhdistää. Esityksestä ei todennäköisesti tule yksimielistä. Veikkaan, että vaaleja ei saada yhdistettyä, kertoi kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen lauantaina Jyväskylässä ennen puoluevaltuuston kokousta.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vahvistaa yksimielisyyden puutteen.

Seuraavat eurovaalit ovat ohjelmassa 6.–9. kesäkuuta 2019. Sunnuntai 9. kesäkuuta on kuitenkin useissa jäsenmaissa helluntai, joten EU:n neuvosto saattaa aikaistaa ajankohtaa kahdella viikolla.

Puoluesihteerien pohdinnan taustalla on muun muassa ajatus vaaliväsymyksen välttämisestä. Lopullisen sanan vaalien ajankohdista sanoo eduskunta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi viime viikolla, että puoluesihteerit keskustelevat myös äänestysiän alentamisesta 16 vuoteen kuntavaaleissa. Pohdinta ei ole vielä alkanut.

– Keskusteluissa pitää ottaa huomioon muutakin. Esimerkiksi vaalipiiriuudistus jäi viimeksi kesken, Pesonen näkee.

Viime vaalikaudella Manner-Suomen vaalipiirit vähennettiin perustuslain sallimaan minimiin eli 12:een ja hallitus esitti perustuslakiin muutosta, jonka mukaan vaalipiirien määrä olisi 9–12. Uudistus kaatui toissasyksynä.

Tavoitteena täydet ehdokaslistat

Kokoomus tavoittelee jokaiseen maakuntaan täyttä ehdokaslistaa ensimmäisissä maakuntavaaleissa ensi tammikuussa. Se tarkoittaa noin 90–150 ehdokasta kuhunkin.

– Se onnistuu melkein kaikissa maakunnissa, mutta kyllä siinä saa ehdokkaita kaivella, Pesonen arvioi.

Maakuntia on jatkossa 18, ja ne vastaavat muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) järjestämisestä vuoden 2019 alusta.

Jokainen puolue miettinee, miten saada ehdolle riittävästi tunnettuja ehdokkaita. Pesonen arvioi, että suurin osa kokoomuksen kansanedustajista on aidosti kiinnostunut maakuntavaaleista.

– Heille on luontevaa olla mukana myös (sote- ja maakuntauudistuksen) toimeenpanovaiheessa.

Hän arvelee myös, että ne, jotka haluavat ehdolle eduskuntavaaleihin 2019, haluavat myös edeltäviin maakuntavaaleihin.

– Maakuntavaalit ovat kevyempi tilanne testata kannatusta kuin eduskuntavaalit. Sote kiinnostaa äänestäjiä ja houkuttelee ehdokkaita.

Vähemmän rahaa kuin kuntavaaleihin

Puolueissa ja ehdokkuutta miettivien keskuudessa mietitään myös, mistä saada rahaa uusiin vaaleihin heti huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Pesonen kertoo, että kokoomuksen puoluetoimisto käyttää maakuntavaaleihin 200 000–300 000 euroa, selvästi vähemmän kuin kuntavaaleihin.

– En usko, että vaalit lässähtävät, hän valaa uskoa.

Maakuntavaalit on määrä järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä 28. tammikuuta.

– On selvää, että presidentinvaali on kiinnostavampi, mutta toisaalta se saa väkeä liikkeelle.

Haastetta maakuntavaaleihin tulee myös epävarmasta tilanteesta: sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien lakien hyväksyminen on siirtymässä syksyyn.

– Jututamme ihmisiä ja yritämme saada heitä kiinnostumaan politiikasta. Meneekö se koskaan hukkaan?

Vaalien lykkäämistä Pesonen ei kannata, kunhan lainsäädäntö saadaan voimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jos suuronnettomuus tai tautipandemia iskee, terveydenhoidon kierroksia on pystyttävä nostamaan heti – HUS-päälliköt ovat huolissaan valmiusjärjestelmän kohtalosta

Elinkeinojohtaja yllättää: Jyväskylän kauppahallia ei välttämättä puretakaan

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Keskussairaalan henkilöstö antoi arvosanan sairaalan johtamisesta – katso tästä henkilöstökyselyn tulokset

IS: Nukkuva nainen aiheutti poliisioperaation Lievestuoreella

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Merinovillan suosio kasvaa, mutta tiesitkö, että sen tuottamisessa on saatettu leikata kivuliaasti lampaan peräaukkoa – villavaatteiden alkuperä tunnetaan edelleen huonosti

Sohjo aiheutti onnettomuuden Keuruulla: auto pyörähti katon kautta ympäri ojaan, kyydissä kolme ihmistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.