Puolustusministeriön kansliapäällikön nimitys siirtyy taas

Puolustusministeriön kansliapäällikön nimitys siirtyy taas viikolla, kertoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Syynä viivästykselle on se, että Niinistö osallistuu torstaina Luxemburgissa EU:n epäviralliseen puolustusministerikokoukseen.

Niinistö esittää kansliapäälliköksi puolustusministeriön nykyistä resurssipolitiikan yksikön päällikköä Jukka Juustia. Nimitys siirtyi viime viikon valtioneuvoston istunnosta, koska valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi esityksen pöydälle.

Niinistö totesi, ettei asian jättäminen pöydälle valtioneuvostossa ole sinänsä tavatonta.

– Valtiovarainministeri Stubb käytti siinä oikeuttaan saada lisätietoja, ja toivottavasti hän on nyt niitä saanut, perehtynyt esittelymuistioon, joten ymmärtää, että kyseessä on todellakin pätevimmän henkilön valinta, Niinistö sanoi.

Ylen haltuunsa saaman esittelymuistion mukaan insinööritaustaisen Juustin vahvuudeksi nousi valintaprosessissa hänen teknillinen asiantuntemuksensa. Hänen teknillisen asiantuntijuutensa arvioidaan olevan lähivuosina erityisen tärkeää, kun Puolustusvoimat on suurien hävittäjä- ja alushankintojen edessä.

Esittelymuistion mukaan kansliapäällikön tehtävää vuodesta 2011 hoitaneen kenraaliluutnantti Arto Rädyn sotilasura on ollut monipuolinen, mutta Juustin ansioissa yhdistyvät siviili- ja sotilasosaaminen.

Räty kertoi viime viikolla olevansa erittäin pettynyt kansliapäällikön vaihtamiseen. Hän sanoi olleensa halukas jatkamaan tehtävässä. Yle kertoi tuolloin, että vaihtamispäätöksen taustalla on Niinistön ja Rädyn henkilökohtaiset erimielisyydet.

Ylen mukaan vaihdos on herättänyt pahaa verta puolustushallinnon sisällä ja esittelymuistiota on pidetty tarkoitushakuisena ja jopa puutteellisena.