Puolustusministeriön tiedossa ei tietopyyntöä Venäjältä

Puolustusministeriön tiedossa ei ainakaan toistaiseksi ole, että Venäjä olisi pyytänyt Suomelta lisätietoa liittyen lentoharjoitukseen Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan Ruotsi on saanut Venäjältä pyynnön kertoa tarkemmin Itämerellä maalis-huhtikuussa järjestettävän harjoituksen tavoitteista ja yksityiskohdista. Lehden mukaan myös Venäjän suurlähettiläs Suomessa olisi esittänyt vastaavanlaisen tietopyynnön.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen kertoi STT:lle, että toistaiseksi ministeriöllä ei ole asiasta tiedossa muuta kuin ruotsalaislehden uutisointi.

Suomi teki toissa viikolla päätöksen harjoitukseen lähtemisestä.

Expressenin haltuunsa saaman ulkoministeriön muistion mukaan Ruotsin ja Suomen sotilaallinen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa huolestuttaa Venäjän johtoa.

– Se, että nämä sotilaallisesti liittoutumattomat maat harjoittelevat yhdessä Yhdysvaltojen kanssa, ei voi jättää Venäjää välinpitämättömäksi, muistiossa todetaan.

Ruotsin ulkoministeriön kabinettisihteeri Annika Söder sanoi muistion mukaan Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintseville, että yksikään ruotsalainen tai suomalainen hävittäjä ei laskeudu harjoituksessa Viron maaperälle. Ruotsin ja Suomen ulkoministerit Margot Wallström ja Erkki Tuomioja (sd.) olivat lehden mukaan sopineet asiasta.

Ruotsin ulkoministeriön muistion mukaan Tatarintsev vaikutti tyytyväiseltä kabinettisihteerin antamiin tietoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.