Puolustusministeri: Ei tarvetta asevelvollisuusiän nostamiselle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei näe polttavaa tarvetta asevelvollisuusikärajan nostolle.

Nykyisen asevelvollisuuslain mukaan upseerilla, opistoupseerilla ja aliupseerilla reservissäolo jatkuu sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 60 vuotta. Miehistöllä raja on 50 vuotta.

– Kaikki kriisi- ja sodan ajan tehtävät eivät ole etulinjassa, missä edellytetään rautaista fyysistä kuntoa. On myös erityisosaamista vaativia tehtäviä, joissa hieman vanhempikin reserviläinen varmasti pärjäisi. Voikin kysyä, onko meillä varaa jättää näihin tehtäviin soveltuvien iäkkäämpien erityisosaajien ammattitaito käyttämättä. Tätä voidaan pohtia tulevan asevelvollisuuslain tarkastelun yhteydessä, Niinistö toteaa.

Reserviä jo nyt riittävästi

Niinistön mukaan Suomella on jo nykyisillä ikärajoilla riittävästi reserviä sodan ajan joukkoihin.

– Kysymys on ennemminkin siitä, onko nykyinen vahvuus riittävä koko maan puolustamiseen. Tätä tulemme arvioimaan tällä vaalikaudella laadittavan puolustusselonteon yhteydessä.

Niinistön mielestä on tärkeää, että sodan ajan joukot saadaan varustettua asianmukaisesti ja reserviläisten taidot kyetään ylläpitämään kertausharjoituksin.

– Tämä on olennaista, päätyypä arviointi sitten nykyiseen tai hieman nykyistä suurempaan vahvuuteen.

Sodan ajan kokoonpano pieneni

Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen kokoonpano pieneni tänä vuonna 350 000:sta 230 000:een. Sodan ajan joukkoihin sijoitettujen lisäksi on yli 650 000 reserviin koulutettua asevelvollista.

Onko näiden muutosten jälkeen reservissä ja sodan ajan joukoissa tarpeeksi osaajia?

– Kyllä. Reserviläiskirjeellä kannustettiin informoimaan omasta osaamisesta. On sekä Puolustusvoimien että yksittäisen reserviläisen etu, että sotilastaitojen lisäksi myös siviilipuolella hankittua osaamista saadaan hyödynnettyä sodan ajan joukoissa, Niinistö toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.