Puolustusministeri Niinistö Lännen Medialle: Suomi solmii puolustussopimuksen Britannian kanssa

Sopimusta on valmisteltu viime vuodesta lähtien ja se allekirjoitetaan lähiviikkoina

Suomi tekee kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen Britannian kanssa, kertoo Lännen Media.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Lännen Medialle, että sopimusta on valmisteltu viime vuodesta lähtien ja se allekirjoitetaan lähiviikkoina.

- Britannia lähtee EU:sta, mutta he haluavat lisätä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä valikoitujen kumppaneiden kanssa, joihin Suomi lukeutuu, Niinistö sanoo.

Sopimuksessa sovitaan Suomen ja Britannian puolustusyhteistyön kehittämisestä ja syventämisestä, mutta sen yksityiskohdat ovat salassa pidettävää tietoa. Niinistö kehottaa kuitenkin tutustumaan Ruotsin ja Britannian yhteistyöhön. Ruotsi ja Britannia sopivat yhteistyöohjelmasta kesäkuussa.

Ei velvoita sotilaalliseen apuun

Lännen Median mukaan Suomen ja Britannian sopimuksessa on kyse niin sanotusta framework arrangement -puitejärjestelystä, jolla molempien maiden poliittiset johdot antavat virkamiehille ja sotilaille linjaukset kahdenvälisen yhteistyön kehittämiseen ja syventämiseen.

Tämänkaltaiset sopimukset eivät kuitenkaan sisällä juridista velvoitetta auttaa toista osapuolta sotilaallisesti.

- Allekirjoitamme julistuksenomaisen poliittisen kattoasiakirjan puolustusyhteistyöstä Ison-Britannian kanssa. Asiakirjat ovat tärkeitä yhteistyötahdon ilmauksia, ja Ruotsihan on niitä aktiivisesti pyrkinyt tekemään, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan kahdenvälisyys korostuu nyt Euroopassa. Sopimuksella Suomi pyrkii lisäämään vakautta sekä antamaan signaalin siitä, että Suomi tiivistää läntistä yhteistyötään, Niinistö selittää.

Niinistö ja Britannian puolustusministeri Michael Fallon allekirjoittavat asiakirjan lähiviikkoina, mahdollisesti jo Naton huippukokouksessa Varsovassa 8.-9. heinäkuuta.

USA-sopimuskin jo lähiviikkoina?

Niinistön mukaan samankaltaista sopimusta suunnitellaan myös Yhdysvaltojen kanssa. Myös se saatetaan solmia lähiaikoina, jo ennen Yhdysvaltojen marraskuisia presidentinvaaleja.

- Pohdimme ja valmistelemme puolustusministeriössä yhteistyöasiakirjan laatimista Yhdysvaltain kanssa. Tavallaan peesaamme Ruotsia. On järkevää, että emme jää Ruotsista jälkeen myöskään yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa, Niinistö sanoo.

Ruotsi sopi yhteistyösopimuksen myös Yhdysvaltojen kanssa kesäkuussa.

Niinistön mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen sopimus saatetaan ottaa esille jo Naton huippukokouksessa Varsovassa tai sitten kuun lopulla, kun hän osallistuu Washingtonissa äärijärjestö Isisin vastaiseen kokoukseen.