Puolustusministeri Niinistö Nato-kokoukseen – Macronin interventiojoukot puhuttavat kulisseissa

Suomi osallistuu tänään Naton puolustusministerien kokoukseen Brysselissä, jossa valmistellaan sotilasliiton huippukokousta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) osallistuu päivän aikana tapaamisiin useissa kokoonpanoissa. Suomi on saanut kutsun EU:n ja Naton yhteistyötä sekä Afganistania käsitteleviin osuuksiin. Niinistö osallistuu myös Isisin vastaisen koalition tapaamiseen.

Kokouksen kulisseissa keskustelua käytäneen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin interventioaloitteesta. STT:n tietojen mukaan ranskalaisministeri on ehdottanut tapaamista Suomelle kokouksen yhteydessä.

Ranska on pyytänyt yhdeksää maata mukaan aloitteeseen, jolla nopeutettaisiin joukkojen saamista liikkeelle. Myös Suomen ja Ruotsin halukkuutta lähteä mukaan on tunnusteltu.

Suhde Yhdysvaltoihin iso kysymysmerkki

Nato-maat viimeistelevät kokouksessaan päätöksiä ja linjauksia, joita tehdään ensi kuun huippukokouksessa Brysselissä. Vuorovuosin pidettävä huippukokous on tällä kertaa kuumemittari sotilasliiton yhtenäisyydelle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on koetellut transatlanttisia suhteita vetäytymällä Iranin ydinsopimuksesta, Pariisin ilmastosopimuksesta ja määräämällä eurooppalaiselle teräkselle ja alumiinille tullikorotuksia.

Sotilasliitossa Yhdysvallat on kovistellut eurooppalaisia jäsenmaita ja Kanadaa toistuvasti siitä, että ne eivät panosta tarpeeksi sotilasmenoihinsa.

Venäjä-huolet kuitenkin yhdistävät sotilasliiton maita. Jäsenmaiden odotetaan viimeistelevän päätökset Naton sotilaallisen komentorakenteen vahvistamisesta.

Nato perustaa kaksi uutta komentokeskusta, joilla se palauttaa kylmän sodan jälkeen laskettua kykyään suunnitella sotatoimia. Merellinen esikunta on tulossa Yhdysvaltoihin ja keskittyy amerikkalaisvoimien saamiseen Eurooppaan ja logistinen esikunta Saksaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.