Puolustusministeri Niinistö: Reserviläisten kertauskutsuja tarvittaessa nopeutetaan

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan reserviläisiä on voitava kutsua kertausharjoituksiin tarvittaessa nopeammalla aikataululla.

Tällä hetkellä asevelvollisuuslaki määrää, että kertausharjoituskutsut on lähetettävä viimeistään kolme kuukautta ennen harjoitusten aloittamista.

–?Kun otetaan huomioon nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanne ja se, miten tilanteet voivat nopeastikin kehittyä, kyllä tämä aikamääre tuntuu liian pitkältä, Niinistö sanoi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Niinistö on aloittanut säädöshankkeen, jonka tavoitteena on aikarajojen poisto, kun reserviläiset kutsutaan kertausharjoituksiin valmiuden kohottamiseksi. Hän toivoo asiasta esitystä eduskunnalle jo kevään aikana.

Nopeita kertauskutsuja edellyttävä tilanne olisi hänen mukaansa kriisin uhka. Sellaista ei ole Niinistön mukaan näköpiirissä, mutta varoittavia esimerkkejä on.

–?Ukrainan kriisi on esimerkki nopeasti kehittyneestä kriisistä, jota oli vaikea ennakoida, ja johon Suomen reserviläisten kolmen kuukauden kertausharjoituskutsuaika olisi ollut aivan liian pitkä, jos sellainen Suomen kohdalle olisi sattunut osumaan.

Kutsut normaalin koulutuskierron mukaisiin kertausharjoituksiin pyritään Niinistön mukaan lähettämään edelleen suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin.

Erillislaki sotilaallisen avun antoa varten

Niinistö sanoi myös, että Suomi valmistelee erillislakia suoran sotilaallisen avun antamisesta. Ulkoministeriössä valmisteltavan lain on määrä tulla eduskuntakäsittelyyn jo kevätistuntokaudella.

Niinistö sanoo lain monipuolistavan Suomen mahdollisuuksia antaa apua. Samalla laki myös parantaa Suomen mahdollisuuksia ottaa apua vastaan. Lakia on pohdittu jo pitkään, ja sen valmistelu lähti liikkeelle Ruotsin taannoisesta sukellusvenejahdista, Niinistö sanoi.

–?Nyt nämä viime syksynä tapahtuneet Pariisin iskut vauhdittivat prosessia, ja ymmärtääkseni lähikuukausina olisi valmista tarkoitus tulla.

Niinistö ei eritellyt tarkemmin, millaisesta sotilaallisesta avusta voisi olla kyse.