Puolustusministeri Niinistö: Reserviläisten kertauskutsuja tarvittaessa nopeutetaan

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan reserviläisiä on voitava kutsua kertausharjoituksiin tarvittaessa nopeammalla aikataululla.

Tällä hetkellä asevelvollisuuslaki määrää, että kertausharjoituskutsut on lähetettävä viimeistään kolme kuukautta ennen harjoitusten aloittamista.

–?Kun otetaan huomioon nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanne ja se, miten tilanteet voivat nopeastikin kehittyä, kyllä tämä aikamääre tuntuu liian pitkältä, Niinistö sanoi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Niinistö on aloittanut säädöshankkeen, jonka tavoitteena on aikarajojen poisto, kun reserviläiset kutsutaan kertausharjoituksiin valmiuden kohottamiseksi. Hän toivoo asiasta esitystä eduskunnalle jo kevään aikana.

Nopeita kertauskutsuja edellyttävä tilanne olisi hänen mukaansa kriisin uhka. Sellaista ei ole Niinistön mukaan näköpiirissä, mutta varoittavia esimerkkejä on.

–?Ukrainan kriisi on esimerkki nopeasti kehittyneestä kriisistä, jota oli vaikea ennakoida, ja johon Suomen reserviläisten kolmen kuukauden kertausharjoituskutsuaika olisi ollut aivan liian pitkä, jos sellainen Suomen kohdalle olisi sattunut osumaan.

Kutsut normaalin koulutuskierron mukaisiin kertausharjoituksiin pyritään Niinistön mukaan lähettämään edelleen suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin.

Erillislaki sotilaallisen avun antoa varten

Niinistö sanoi myös, että Suomi valmistelee erillislakia suoran sotilaallisen avun antamisesta. Ulkoministeriössä valmisteltavan lain on määrä tulla eduskuntakäsittelyyn jo kevätistuntokaudella.

Niinistö sanoo lain monipuolistavan Suomen mahdollisuuksia antaa apua. Samalla laki myös parantaa Suomen mahdollisuuksia ottaa apua vastaan. Lakia on pohdittu jo pitkään, ja sen valmistelu lähti liikkeelle Ruotsin taannoisesta sukellusvenejahdista, Niinistö sanoi.

–?Nyt nämä viime syksynä tapahtuneet Pariisin iskut vauhdittivat prosessia, ja ymmärtääkseni lähikuukausina olisi valmista tarkoitus tulla.

Niinistö ei eritellyt tarkemmin, millaisesta sotilaallisesta avusta voisi olla kyse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

THL: Erot lapsiperheiden kokemassa hyvinvoinnissa yllättävän systemaattisia

Suomalaiset ottivat 25 vuotta sitten kantaa EU-jäsenyyteen –  56,9 prosenttia äänesti "kyllä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.