Puolustusministeri otti kantaa sotilasvalan sisältöön: "Ei rajoita isänmaan edun puolustamista Suomen rajojen ulkopuolella"

Niinistön mukaan valassa ei rajoiteta, etteikö isänmaan etua voisi puolustaa Suomen rajojen ulkopuolella.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan sotilasvalaa ei ole tarvetta muuttaa. Ammattisotilaille ollaan säätämässä velvollisuutta osallistua kansainvälisiin sotilasaputehtäviin, ja jotkut ovat arvelleet, että se edellyttää muutoksia sotilasvalaan.

– Kun lukee valan kokonaan, ei siinä rajoiteta, etteikö isänmaan etua voisi puolustaa Suomen rajojen ulkopuolella, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Alokkaat vannovat sotilasvalan (tai -vakuutuksen) siinä vaiheessa, kun sotilas on omaksunut sotilaan perustaidot, uskollisuuden osoitukseksi esivallalle. Ammattisotilaiden ja muun palkatun henkilöstön osalta uskollisuuden osoitus esivallalle annetaan virkavalassa.

– Sotilasvala ei estä ammattisotilaiden määräämistä keskinäisen avun tehtäviin, eikä valan kaavaa tarvitse muuttaa. Virkavalan mukaisesti ammattisotilaat noudattavat kaikkia Suomen lakeja ja toimivat yhteiskunnan parhaaksi, joten sekään ei ole este keskinäisen avun tehtäville, Niinistö kirjoittaa.

Hallitus on jo antanut eduskunnalle esityksensä keskinäisen avun antamisen ja vastaanottamisen mahdollistavasta laista ulkoministeriön osalta. Lähetekeskustelua käytiin tiistaina. Tulossa on vielä hallituksen esitys puolustusministeriön osalta.

Näin sotilasvala menee

Alokkaat vannovat sotilasvalan tai -vakuutuksen valatilaisuuksissa alokaskautensa päätteeksi. Valan kaava on säädetty asetuksessa:

"Minä N.N. lupaan ja vakuutan

Valassa: kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä,

Vakuutuksessa: kunniani ja omantuntoni kautta,

olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.

Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja ryhdikkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon myös asetovereitani kohtaan olla suora ja auttavainen. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.

Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.

Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää."

Lähde: Puolustusministeri Jussi Niinistön blogikirjoitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.