Puolustusministeri Niinistö Verkkouutisille: Hävittäjät mahdollista hankkia kahdesta maasta

Tilanne johtaisi siihen, että käytössä pitäisi olla kaksi huolto-organisaatiota.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan on mahdollista, että Suomen Hornet-hävittäjien korvaava hankinta tehdään kahdesta maasta. Asiasta kertoo Verkkouutiset.

– Tässä vaiheessa ei ole sitäkään mahdollisuutta suljettu pois, Niinistö kommentoi Verkkouutisille.

Niinistö sanoo, että tilanne aiheuttaisi kuitenkin kysymyksen koneiden huollosta. Käytössä pitäisi olla kaksi huolto-organisaatiota. Suomella on jo kokemusta kahden eri valmistajan konetyypin käytöstä. Ennen Hornet-hävittäjiä Suomella oli käytössä samanaikaisesti sekä ruotsalaisia Draken-hävittäjiä että neuvostoliittolaisia MiG-hävittäjiä.

Suomella on 62 Hornet-hävittäjää. Niiden korvaamishanke käynnistettiin virallisesti syksyllä 2015. Puolustusministeriö on juuri saanut vastaukset tietopyyntöihinsä viideltä eri konetyypin valmistajalta. Vaihtoehdot uusiksi hävittäjiksi ovat Boeingin Super Hornet (Yhdysvallat), Lockheed Martinin F-35 (Yhdysvallat), Dassaultin Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (yhteiseurooppalainen) sekä Saabin Jas Gripen (Ruotsi).

Tarjouspyynnöt on määrä lähettää vuonna 2018, valinta tehdään 2020-luvun alkupuolella ja käyttöön uudet hävittäjät tulevat vuoden 2030 hujakoilla.

– Tässä tiedon analysointivaiheessa pohditaan sitä, että yhdeltä vai kahdelta valmistajalta. Mitään ei ole suljettu pois. En sano, että valitaan vain kahdelta, mutta en sano, että valitaan vain yhdeltä, Niinistö sanoo Verkkouutisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaikki Hornetien seuraajaehdokkaat vastasivat Suomelle