Puolustusministeri päätti ensi vuoden kansainvälisistä harjoituksista – lukumäärä ja kustannukset kasvavat tästä vuodesta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on hyväksynyt Puolustusvoimien kansainvälisen koulutus- ja harjoitussuunnitelman ensi vuodelle. Suunnitelmaan sisältyy 92 tapahtumaa, mikä on lukumääräisesti enemmän kuin tänä vuonna (81). Myös harjoitusten kustannukset kasvavat tämän vuoden vajaasta 8,8 miljoonasta eurosta vajaaseen 11 miljoonaan.

Puolustusministeriön mukaan kustannusten nousu johtuu Suomessa järjestettävästä mutta Yhdysvaltain johtamasta Bold Quest -testaus- ja todentamistapahtumasta, joka maksaa 4,5 miljoonaa. Ministeriön mukaan Bold Questissa ei ole kyse perinteisestä joukkojen harjoituksesta vaan tapahtumasta, jossa harjoitellaan monikansallista yhteistoimintaa eri asejärjestelmillä maalta, mereltä ja ilmasta. Huhti-toukokuussa järjestettävään tapahtumaan osallistuu 19 maata ja Nato.

Myös Suomi ja Ruotsi harjoittelevat keväällä tiiviisti, osin yhdessä Norjan kanssa. Suomi osallistuu Ruotsin ja Norjan maavoimien yhteiseen Northern Wind -pääsotaharjoitukseen Pohjois-Ruotsissa maaliskuussa. Kyseessä on Suomen Maavoimien merkittävin uusi harjoitus.

Samaan aikaan järjestetään myös Ruotsin ilmavoimien pääsotaharjoitus Flygvapenövning, johon Ilmavoimat osallistuu, sekä Suomen ja Ruotsin yhteinen johtamisharjoitus.

"Jäätävät tuulet" merellä

Merivoimien tärkeimmät yksittäiset harjoitukset ovat jo aiemmilta vuosilta tutut monikansalliset BalticOps ja parhaillaan käynnissä oleva Northern Coasts. Merivoimien uusista harjoituksista tärkein on loppuvuodesta pidettävä Freezing Winds -meripuolustusharjoitus.

Freezing Winds samoin kuin useita muita kansallisia harjoituksia on avattu Suomen ulkomaisille kumppaneille, ja osa harjoituksista on ilmoitettu Naton koulutus- ja harjoitusohjelmaan. Kaikki avatut harjoitukset perustuvat kutsuihin.

Ensi vuoden suunnitelmissa on myös kyberalan harjoituksia, joita pidetään Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.

Puolustusministerin hyväksymä harjoitussuunnitelma perustuu linjaukseen, jonka presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (tp-utva) teki aiemmin tässä kuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.