Puolustusministeri tarttui sisällissotatermiin – "Myös vapaussota ja kapina"

Presidentti Niinistö käytti uudenvuodenpuheessaan ilmaisua sisällissota.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) tarttui Twitterissä presidentti Sauli Niinistön vuoden 1918 sodasta käyttämään termiin. Presidentti Niinistö käytti uudenvuodenpuheessaan ilmaisua sisällissota.

– Tasavallan presidentti sanoi myös, että on oikeus olla eri mieltä. Siksi myös vapaussota, kapina ja niin edelleen ok, ministeri Niinistö tviittasi.

Tviitin saamissa vastauksissa kysyttiin muun muassa, onko tarkoitus politisoida vuoden 1918 tapahtumia.

– Siitä ei ole kyse vaan historian moninaisuuden ymmärtämisestä, ministeri Niinistö vastasi.

Sisällissotaa pidetään nykyään yleisesti kaikkein neutraaleimpana käsitteenä vuoden 1918 sodalle. Ministeri Niinistön mainitsema vapaussota on ollut erityisesti sodan voittaneiden valkoisten suosima.

Sodasta käytettiin heti alusta alkaen nimityksiä kapina tai punakapina. Etenkin valkoiset käyttivät mielellään näitä nimiä. Heidän näkemyksissään sävy oli kielteinen. Tappiolle jääneet punaisetkin käyttivät samoja nimiä, mutta heidän näkemyksissään kapina oli oikeutettu.

Sodasta on käytetty myös ilmaisuja kansalaissota, vallankumous ja luokkasota. Lisäksi siitä on myös puhuttu veljessotana. Tämän taustalla on etenkin se tosiasia, että maan sisäisessä sodassa veli voi olla veljeä vastassa.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylään on luvassa uudenlaisia virkistyspaikkoja: "Tavoitteena on luoda elämyksellistä, yllättävää sekä ilahduttavaa ympäristöä ja aktivoida samalla ihmisiä liikkumaan"

Soini vetoaa luottamuksellisuuteen, eikä edelleenkään kommentoi Gennadi Medvedevin poistamista pakotelistalta

Perussuomalaisia lähellä olevalta ajatuspajalta tyly arvio: Julkisen talouden näkökulmasta humanitäärinen maahanmuutto pitäisi lopettaa

Ilmastobarometri: Äänestäjät haluavat ilmaston politiikan ytimeen

Keuruun avoimet työpaikat, vapaat vuokra-asunnot ja myynnissä olevat tontit – ne kaikki löytyvät nyt yhdeltä sivustolta

Valtuustoaloite: Jyväskylän kaupungin tiloja ei saa vuokrata rasisteille

Yli puoli miljoonaa suomalaista altistuu kotonaan liikennemelulle, joka aiheuttaa stressiä ja häiritsee unta – näin voit vähentää altistumista

Evan kysely: Niukka enemmistö pitää nykyistä maahanmuuttoa liiallisena –  asenteet muuttuneet pikkuhiljaa myönteisemmiksi

Sirkka-Liisan Anttilan pitkän uran salaisuus: Kentän kiertäminen, itsensä kehittäminen ja kohtalainen terveys

Viimeiset mohikaanit jättävät eduskunnan: "Politiikasta tullut kulutustavarateollisuutta, jossa vanhoihin kyllästytään ja haetaan uusia kasvoja"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.