Puolustusvoimat: Kaksoiskansalaisuusohjeita ei voi jakaa, varsinkaan sähköpostilla

Ylen mukaan sähköpostiasiakirja paljastaa Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten rekrytointikiellon.

Mitkään kaksoiskansalaisia koskevat rajoitukset Puolustusvoimissa eivät ole mahdollisia, koska ne olisivat laittomia, kertoo Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson.

Mattssonin mukaan rajoitukset olisivat esimerkiksi kansalaisuuslain vastaisia.

Yle kertoi eilen, että Puolustusvoimat ei ota enää töihin Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on kiistänyt tiedon ja väittänyt sitä Yleen kohdistuvaksi informaatio-operaatioksi.

Mattssonin mukaan kaksoiskansalaisuus ei vaikuta millään tavalla työskentelyyn puolustusvoimissa, ainakaan haitallisesti.

– Jokainen ymmärtää, että sitä kautta voi olla etuja osaamisessa. Voi osata muita kieliä tai kulttuureja, ja niitä kannattaa hyödyntää.

"Mahdollista, mutta epätodennäköistä"

Yle on kertonut perustavansa tietonsa Puolustusvoimien ohjeista syrjiä kaksoiskansalaisia muun muassa merkittävässä asemassa olevaan luotettavaan lähteeseen ja rekrytoinnissa näkemäänsä sähköpostiasiakirjaan.

Mattssonin mukaan mitään virallisia ohjeita ei anneta sähköpostilla, vaan virallisena asiakirjana, joka jaetaan intranetin kautta tai ulkopuolisille sähköpostiliitteenä.

Mattssonin mukaan on toki mahdollista, että joku 12 000 työntekijästä on lähettänyt kielletyn ohjeen, mutta hän ei pidä sitä todennäköisenä.

Jos tällainen ohje olisi annettu, se ei olisi Mattssonin mukaan millään tavalla pätevä.

Komentopäällikkö ei osaa sanoa, milloin Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia on viimeksi otettu töihin puolustusvoimiin. Hänen mukaansa asiaa ei tilastoida.

– Ei ole tarkkaa seurantaa, en pysty vastaamaan.

Ylen jutun mukaan Puolustusvoimissa on jo jonkin aikaa kieltäydytty ottamasta töihin Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia.

Lisäksi varusmiespalvelukseen tulevien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten koulutusta Ylen mukaan rajoitetaan.

Puolustusministeri Niinistön mukaan lakihanke kaksoiskansalaisten pääsyn estämisestä sotilasvirkoihin on vireillä. Nykyisin tällainen esto on lain vastainen.

Uusimmat

Kotimaa

Loton pääpotti meni Tampereelle – tuoretta miljonääriä odotetaan Veikkauksen pääkonttorille

Naapuri kuunteli radiosta, kun viereisessä asunnossa ollut vankikarkuri uhkasi räjäyttää koko talon, ja silloin alkoi jännittämään – Lahden piirityksestä on 25 vuotta

"En voi hyväksyä sitä, että sokeasti tottelemme määräyksiä" – jyväskyläläinen hammaslääkäri kieltäytyi influenssarokotuksesta, nyt hän elää irtisanomisuhan alla

Rivitaloasunto palaa Salossa, koko talo evakuoitu

Nainen ja lapsi pelastautuivat palavasta kerrostaloasunnosta Porissa

Puolue painaa uurnilla jopa ehdokasta enemmän –  eduskuntavaalien henkilökeskeisyyttä usein liioitellaan, tutkijat arvioivat

Raskausdiabetesta sairastavien määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa

Aino Sallinen valittiin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kunniajäseneksi – Toivoo vaalikampanjointiin syvällisempää keskustelua koulutuksesta

Pelastuslaitos ehti onnettomuuspaikalle ennen hätäilmoitusta: huomasi Nelostiellä katolleen päätyneen auton matkalla toiselle kolaripaikalle – "Nelostie on todella liukas"

Teuvo Hakkarainen vaihtoi kohua aiheuttaneen tekstin kampanja-autonsa kyljessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.