Puolustusvoimat epäilee: Lennokkikoulutuksesta ohjeistettu lainvastaisesti useassa paikassa

Kaksoiskansalaisten kohtelu "kammataan yksittäiseen esimieheen asti".

Puolustusvoimat epäilee, että minilennokkikoulutukseen ei ole päästetty kaksoiskansalaisia, kertoo Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson STT:lle.

Kaksoiskansalaisten syrjiminen tällaisissa tilanteissa on lainvastaista.

Yle kertoi aiemmin tänään, että Kainuun prikaatin tilaisuudessa oli kerrottu varusmiehille tammikuussa, ettei minilennokkikoulutukseen oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä.

Mattssonin mukaan Puolustusvoimat kuitenkin epäilee, että muuallakin Suomessa on vedetty lennokkikoulutusta kaksoiskansalaisten osalta samalla tavalla kuin Kainuun prikaatissa.

– Epäilys liittyy samaan lennokkiin. On tunne, että samoilla metodeilla on koulutusta vedetty (muualla), Mattsson sanoo STT:lle.

Mihin paikkaan epäilys liittyy?

– Sitä on ollut eri paikoissa.

Enempää Mattsson ei halua vielä kommentoida asiaa, koska sen selvittäminen on kesken.

Koko armeija selvittämään käytäntöjä

Pääesikunta antaa koko alajohtoportaalle, kuten Maa- ja Ilmavoimille, tehtävän selvittää, ovatko ne toimineet lain mukaan kaksoiskansalaisten osalta.

– Parhaillaan tehdään ohjeistusta, miten tämä Puolustusvoimissa kammataan yksittäiseen esimieheen asti. Tässä on aikamoinen perkaaminen käynnissä.

Mattssonin mukaan ohjeistus annetaan tänään tai viimeistään huomenna.

– Pääesikunta selvittää tulosyksiköiltä, onko mahdollisesti annettu ohjeistusta, joka olisi vastoin voimassa olevaa lainsäädäntöä kaksoiskansalaisuuden osalta, Mattsson kertoo.