Puolustusvoimat kiristää sotilaiden kuntovaatimuksia – "Huomattava osa ei täytä niitä"

Puolustusvoimat tiukentaa sotilaiden fyysisen suorituskyvyn vaatimuksia poistamalla kuntotestien ikähyvitykset. Muutos koskee sekä varusmiehiä, ammattisotilaita että reserviläisiä.

Jatkossa fyysisen suorituskyvyn rajat laaditaan tehtäväkohtaisesti myös taistelu-, esikunta- ja tukitehtäviin. Tehtäväkohtaiset kuntorajat ovat osa pääsyvaatimuksia, ja ne ovat jo käytössä erikoisjoukoissa sekä kriisinhallintatehtävissä.

Muutokset valmistellaan tänä vuonna, pilotoidaan rajatusti ensi vuonna, ja käyttöön ne tulevat näillä näkymin koko Puolustusvoimissa vuonna 2017.

Muutos johtuu varsinkin nuorten heikentyneestä kunnosta. Puolustusvoimat haluaa, että sotilaiden fyysinen kunto vastaa nykyistä paremmin tehtäväkohtaisia vaatimuksia.

– Huomattava osa varusmiehistä ja reserviläisistä sekä ammattisotilaista ei täytä tällä hetkellä fyysisen suorituskyvyn vaatimuksiamme, sanoo koulutuspäällikkö, eversti Hannu Hyppönen Puolustusvoimien pääesikunnasta.

Nelikymppiselle sama kuin kaksikymppiselle

Uudet kuntorajat ovat puhtaasti tehtäväkohtaisia iästä ja sukupuolesta riippumatta. Fyysisestä kunnosta tulee nykyistä selvemmin myös valintaperuste.

– Esimerkiksi vasta valmistuneen, noin 25-vuotiaan erikoisjääkärin pitää jaksaa juosta 12 minuutin testissä 3 000 metriä. Kun hän 40-vuotiaana pyrkii erikoisjääkärirykmentin komentajaksi, pitää juoksutestissä edelleen ylittyä 3?000 metriä, Hyppönen havainnollistaa.

Cooperin 12 minuutin juoksutestissä alustavat rajat on hahmoteltu näin: erikoisjoukot 3 000 metriä, taistelujoukot 2 800 metriä, kriisinhallinta 2 600 metriä, esikunta- ja tukitehtävät 2 300 metriä.

– Kriisinhallinnassa raja on keskimääräinen, sillä tähän palvelukseen kuuluu myös taistelu- ja erikoistehtäviä, Hyppönen tarkentaa.

Kuntoa seurataan vuosittain

Uudet kuntorajat laaditaan sodan ajan tehtävien perusteella. Pakettiin kuuluu myös psyykkisten, sosiaalisten ja eettisten kykyjen arviointi. Näitä Puolustusvoimat kehittää myöhemmin.

– Aloitamme fyysisen kuntokriteeristön uudistamisella. Tähtäimessämme on tavoitteellinen ja kannustava järjestelmä, joka helpottaa valintaa sekä sotilaiden tehtäviin sijoittamista, eversti Hyppönen sanoo.

Sotilaiden kuntoa seurataan vuosittain, ja avuksi laaditaan nykyistä enemmän harjoittelua tukevia liikuntaohjelmia. Fyysisen suorituskyvyn testiin kuuluu tällä hetkellä 12 minuutin juoksu, lihaskuntotesti sekä suunnistus.

Kenttäkelpoisuutta mitataan pistooli- ja rynnäkkökivääriammunnoilla sekä marssilla, joka voi tapahtua jalan, hiihtäen tai polkupyörällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustusministeri: Ei tarvetta asevelvollisuusiän nostamiselle

Uusimmat

Kotimaa

Helsingin Hietalahden ampumisesta syytteet murhan yrityksistä 32-vuotiaalle miehelle

Hirvi rysähti peltiin useimmin Kouvolassa ja Kuopiossa viime vuonna – Raaseporissa yhtä monta peurakolaria kuin päiviä

Viihdetaiteilija Jari Sillanpäälle syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – Syyte ei koske fyysistä kanssakäymistä, asianajaja sanoo

Silmukka Saarenmaan kyläkoulun ympärillä kiristyy Jyväskylässä – äänestystulos koulun jatkosta tuli julkiseksi, katso ketkä kannattivat ja ketkä vastustivat lakkautusta

Suomalaisen jalkapallon historiallinen hetki nähtävissä myös tv:stä – Nelonen näyttää Huuhkajien ottelun suorana

Välipalat voi pian taas maksaa kännykällä Jyväskylän kouluissa

Koulun joulujuhlista annettua ohjeistusta päivitettäneen vuoden loppuun mennessä

"Vähän liikaa menemme talkoolla" – Asiantuntijat: Suomen pitää petrata kyberturvallisuudessa

Yön uutiskooste: Trump jatkaa taistelua salatakseen verotietonsa, mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa ja postilakon sovittelua jatketaan

Lukiot uudistuvat vuonna 2021 – näin muutoksiin valmistaudutaan Jyväskylän Norssissa ja Gradia-lukioissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.