Puolustusvoimat puntaroi juopuneena kolaroineen majurin jatkoa

"Ketään ei ole viime vuosikymmenien aikana erotettu ensimmäistä kertaa tapahtuneen rattijuopumuksen takia."

Puolustusvoimat on käynnistänyt virkamiesoikeudellisen arvioinnin juopuneena kolaroineen majurin James Mashirin tapauksesta. Mashiri ajoi päihtyneenä kolarin viikonloppuna Turussa.

Poliisi tutki tapausta aluksi rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Tiistaina nimikkeisiin lisättiin myös epäilty törkeä vammantuottamus. Uudesta nimikkeestä kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen vt. tiedotuspäällikkö Antti Siukola kertoo, että viime vuosikymmenien aikana Puolustusvoimissa ketään ei ole erotettu pelkästään ensimmäistä kertaa tapahtuneen rattijuopumuksen takia. Siukolan mukaan jokainen virkamiesoikeudellinen tapaus arvioidaan erikseen.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta arvioi STT:lle, että rattijuopumus voisi johtaa upseerilla virkasuhteen irtisanomiseen tai jopa purkamiseen. Poliiseilla rattijuopumus oli takavuosina syynä irtisanomiseen niin usein, että sen vaihtoehdoksi tuli määräaikainen erottaminen.

Koskinen arvelee, että Puolustusvoimissa ei kenties ole aikoihin irtisanottu ensimmäisen rattijuopumuksen vuoksi, koska vastaan ei ole tullut riittävän vakavaa tapausta.

Twitterissä myös puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) erityisavustaja Petteri Leino otti asiaan kantaa jo eilen.

– Näistä täysin tuomittavista teoista on ammattisotilaiden osalta sen verran aiempia tapauksia, ettei virkasuhde voi jatkua tämän jälkeen, Leino tviittasi.

Leino ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Kolari oli raju

Mashirin ajama kolari oli raju. Hän menetti autonsa hallinnan tien kaarteessa, ajautui viheralueen yli vastaantulevien kaistalle ja törmäsi toiseen autoon. Törmäyksen jälkeen Mashirin auto sinkoutui toisen auton yli ja pyöri katon kautta ympäri.

Vastaan tulleen auton kuljettaja loukkaantui ja joutui sairaalaan.

Poliisi julkaisi kolarin kuvauksen jo lauantaina. Mashiri kertoi kolarista Twitterissä maanantaina.

Mashiri toimii Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella osastoesiupseerina. Hän on tunnettu turvallisuuspolitiikan kommentaattori, joka kirjoittaa aiheesta omassa blogissaan.