Puolustusvoimat voi antaa nyt tukea Suomen ulkopuolella esimerkiksi terrori-iskujen yhteydessä

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen helpottuu tänään voimaan tulevan uuden lainsäädännön myötä. Lakimuutos selkeyttää viranomaisten toimintaa kansainvälisissä avunpyynnöissä ja avunannossa, kuten mitä voimakeinoja saa käyttää tai miten ulkomainen joukko voi apua pyydettäessä toimia Suomessa.

Jatkossa Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos voivat antaa asevoiman käyttöä sisältävää tukea poliisille Suomen ulkopuolella esimerkiksi tilanteessa, jossa toiseen maahan kohdistuu terrori-isku. Tilanteissa voi olla yhteistyötahona toinen valtio, EU tai kansainvälinen järjestö.

Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström kertoo Ruotuväki-lehdelle, että Suomi voi toimia avunpyyntöjen tullessa aiempaa paremmin, kun rajoitteita ei ole.

– Aikaisemmin Suomi kun ei välttämättä ole pystynyt toimimaan täysipainoisesti vaativissa kansainvälisissä tehtävissä, Nordström sanoo Ruotuväelle.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti lainmuutokset keskiviikkona.

EU:n toiminnasta tehtyyn sopimukseen kuuluu yhteisvastuulauseke, joka velvoittaa jäsenvaltiot antamaan apua pyydettäessä, kun toiseen jäsenvaltioon kohdistuu terrori-isku, luonnon aiheuttama suuronnettomuus tai ihmisen aiheuttama suuronnettomuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.