Puolustusvoimiin tulossa kyberasepalvelus

Jyväskylän Tikkakoskella sijaitseva Ilmasotakoulu on todennäköinen pilottikohde varusmiesten kyberasepalvelukselle, jonka Puolustusvoimat suunnittelee käynnistävänsä keväällä 2016.

–?Tarvittavaa kyberosaamista ei ole kaikissa joukko-osastoissa, Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Hyppönen toteaa.

Kyberturvallisuudella tarkoitetaan muun muassa sähkö- ja atk-häiriöiden tunnistamista ja ehkäisyä sekä ongelmiin varautumista yhteiskunnalle tärkeissä kohteissa.

Ilmasotakoulua pilottitoiminnan paikkana puoltaa myös se, että Puolustusvoimien omilla ”kybernyrkeillä” eli Johtamisjärjestelmäkeskuksella sekä Tiedustelulaitoksella on jo toimintaa Jyväskylässä.

–?Kyberasepalvelusta valmistellaan vielä, ja päätöksen sen aloittamisesta tekee aikanaan Puolustusvoimain komentaja, Hyppönen sanoo.

Sotilaiden lisäksi kybervarusmiesten koulutuksessa Puolustusvoimat hyödyntäisi alan yrityksiä sekä kyberopetukseen profiloituneita oppilaitoksia kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulua ja Jyväskylän yliopistoa.

–?Olemme käyneet alustavia keskusteluja ammattikorkean ja yliopiston kanssa, sillä haluamme hyödyntää oman väen lisäksi parasta mahdollista osaamista. Malli on sama kuin varusmiesten kuljettajakoulutuksessa, jossa olemme tehneet jo pitkään yhteistyötä paikallisten autokoulujen kanssa.

Yhdessä oppilaitosten kanssa

Hyppösen mukaan suunnitteilla olevan kyberkoulutuksen toteutuminen olisi ensimmäinen kerta, kun yliopisto ja ammattikorkeakoulu osallistuvat varusmieskoulutukseen.

–?Tällä hetkellä varusmiehet voivat suorittaa vapaaehtoisia johtamisen ja sotilaspedagogiikan opintoja Maanpuolustuskorkeakoulussa. Muuta yhteistoimintaa on autokoulujen ja poliisin kanssa – yrityksistä kumppaneina ovat Patria ja Millog.

Hyppösen mukaan varusmiesten kyberasepalveluksen aloittaminen ja tiivis yhteistyö alan oppilaitosten kanssa hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

–?Tarkoitus olisi, että varusmies saisi lopussa palvelustodistuksen, joka luettaisiin hyödyksi saman alan jatko-opinnoissa – oli se sitten ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Kyberkoulutetut varusmiehet, jotka jatkavat alan opintojaan, ovat lisäksi poten­tiaalisia rekrytoitavia Puolustusvoimien palvelukseen, Hyppönen sanoo.

IT-instituutin johtaja Jarmo Siltanen sanoo, että Jyväskylän ammattikorkeakoululla on tarvittaessa hyvä valmius osallistua myös varusmiesten kyberkoulutukseen.

–?Pilottivaiheessa nykyresurssimme riittävät, mutta jos koulutus laajenee, täytyy asiaa pohtia uudelleen.

Siltanen katsoo, että varusmiesaikana saatu kyberoppi voi innostaa kouluttautumaan syvemmin it-alalle.

–?Aiempien opintojen hyväksilukujärjestelmä on jo olemassa, ja sitä voidaan hyödyntää myös varusmiesten kohdalla, Siltanen sanoo.

Myös Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa suhtaudutaan myönteisesti varusmiesten mahdolliseen kyberkoulutukseen Jyväskylässä.

–?Meillä on jo kokemusta yhteistyöstä armeijan kanssa, sillä kyberkoulutuksessamme on mukana Puolustusvoimien henkilökuntaa, kyberturvallisuuden dosentti Martti Lehto yliopistolta sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.