Puolustusvoimilta tietopyynnöt Hornetin korvaajasta neljään maahan – tiedustelua myös lennokeista

Varsinaisen hankintapäätöksen suunniteltu ajankohta on vuonna 2021.

Suomi on lähettänyt Hornet-hävittäjien seuraajaa koskevan tietopyynnön neljälle maalle, kertoo Puolustusvoimat. Vastauksissa voidaan tarjota yhden monitoimihävittäjän lisäksi myös useampaa konetyyppiä tai miehittämättömiä lennokkeja täydentämään varsinaisen hävittäjän suorituskykyä.

Varsinaista hävittäjähankintaa edeltävä tietopyyntö on lähetetty Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille. Näissä maissa valmistetaan monitoimihävittäjiä, jotka voisivat täyttää Suomen vaatimukset Hornetin korvaajalle, Puolustusvoimat kertoi tiedotteessaan.

Ilmavoimat ei tässä vaiheessa omasta puolestaan rajoita tarkasteltavia konetyyppejä. Vastauksia kuitenkin odotetaan seitsemästä hyvin eri kehitysvaiheessa olevasta koneesta. Amerikkalaisia ovat Boeingin valmistamat F-15 ja F/A-18 Super Hornet sekä Lockheed Martinin F-16 ja F-35. Euroopasta mukana ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä Ruotsin Saab Gripen.

Mainituista koneista F-15 ja F-16 ovat vanhimpia, kun taas esimerkiksi Saabin uuden sukupolven versio Jas Gripenistä ei ole tehnyt vielä ensilentoaan.

Varsinaisten koneiden lisäksi tietopyyntöjen perusteella haetaan tietoja myös uusiin järjestelmiin liittyvästä koulutuksesta ja järjestelmien kehittämisestä. Tällainen toiminta on yleensä maiden puolustushallintojen johtamaa, joten osa vastauksista tulleekin niiltä eikä vain koneita valmistavilta yhtiöiltä.

Vastaukset tietopyyntöihin on toivottu tämän vuoden loppuun mennessä. Varsinaiset tarjouspyynnöt on tarkoitus lähettää vuonna 2018 ja päätös seuraajakoneiden hankinnasta tehdä 2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.