Puolustusyhteistyösopimus USA:n kanssa pyritään allekirjoittamaan ennen vaaleja

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan (ps.) mukaan sopimus koskee muun muassa yhteistyötä puolustuspoliittisen dialogin, tietojenvaihdon, materiaaliyhteistyön, harjoittelun ja koulutuksen saralla.

Suomen ja Yhdysvaltain välille kaavailtavassa puolustusyhteistyösopimuksessa on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) mukaan kyse kolmesta asiasta. Ensimmäinen on se, että olisi olemassa mustaa valkoisella puolustusyhteistyöstä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan (ps.) mukaan sopimus koskee muun muassa yhteistyötä puolustuspoliittisen dialogin, tietojenvaihdon, materiaaliyhteistyön, harjoittelun ja koulutuksen saralla.

– Toinen asia koskee sitä, emme halua päästää syntymään sellaista käsitystä, että Suomi olisi vastahakoisempi transatlanttisen yhteistyön suunnassa kuin mitä Ruotsi on. Sellaista signaalia emme halua antaa, Kanerva sanoo.

Kolmanneksi tärkeää on Kanervan mukaan se, että Suomi yksinkertaisesti hyötyy yhteistyöstä ison ja keskeisen sotilaspoliittisen toimijan kanssa.

Yleisluontoinen asiakirja

Puolustusministeri Niinistö oli tiistaina puolustusvaliokunnan kuultavana sopimuksesta, joka on hänen mukaansa yleisluontoinen yhteistyöasiakirja.

– Tämä on poliittisluontoinen julistus. Se ei ole sitova asiakirja vaan se osoittaa sitä, että haluamme kehittää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, Niinistö sanoo.

– Toisaalta sopimus antaa ryhtiä toimintaan. Kun neuvotellaan asioista virkamiestasolla, niin on jokin paperi jo olemassa, ettei tarvitse lähteä nollasta liikkeelle.

"Ei provosoi Venäjää"

Tieto puolustusyhteistyösopimuksen valmistelusta noteerattiin myös Venäjän mediassa elokuussa.

Sekä ministeri Niinistö, että Kanerva kuitenkin vakuuttavat, ettei sopimus provosoi Venäjää.

Kanervan mukaan sopimus antaa viestin siitä, että Suomi on itsenäinen valtio, jolla on omat pyrkimykset.

– En usko, että tämä aiheuttaa reaktioita Venäjällä.

Niinistön mukaan sopimus ei myöskään vie Suomea lähemmäs Natoa.

– Ei millään tavoin. Tämä on kahdenvälinen sopimus, joka ei liity millään tavalla Natoon.

Puolustushallinnon valmistelema sopimus on tarkoitus allekirjoittaa ennen Yhdysvaltain marraskuisia presidentinvaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.