Puska pettynyt: Alkio kääntyy haudassaan

Alkoholiäänestys jakoi pahasti keskustan eduskuntaryhmää. Kansanedustaja Pekka Puska kertoi olevansa pahoillaan puolueensa arvojen vastaisesta liukumisesta oikealle.

– Sipilän ja keskustan johtama hallitus päätöksellään lisää suomalaisten alkoholinkäyttöä ja ongelmia. Tämä on vastoin alkiolaisia periaatteita. Epäilenpä, että Alkio kääntyy haudassaan, Puska sanoi.

Puska kertoi, ettei hän ole henkilökohtaisesti pettynyt päätökseen, mutta on pahoillaan suomalaisen yhteiskunnan puolesta. Päätöksen seuraukset näkyvät heikompiosaisten suomalaisten, perheiden ja lasten arjessa.

Johto painosti

Puska arvosteli sitä, että keskustan johto painosti kansanedustajia kaupoissa myytävän alkoholin vahvuutta koskevassa äänestyksessä. Eduskunta päätti tänään nostaa kaupoissa myytävän alkoholin vahvuutta 4,7 prosentista 5,5, prosenttiin äänin 98-94.

– Ymmärrän, että kokoomus painosti tiukasti omiaan, koska ratkaisu oli vahvojen ihmisten ja rahan ratkaisu. Minä olen kyllä pettynyt, että keskustan johto hyvin voimakkaasti painosti omiaan tässä vaikka oli sovittu vapaasta käsittelystä. Se ratkaisi tämän äänestyksen, Puska sanoi.

Maaseutu voitti

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä sen sijaan iloitsi äänestystuloksesta ja piti sitä erittäin hyvänä päätöksenä ennen kaikkea maaseudun kannalta.

– Tämä on äärimmäisen hyvä asia Lapille, syrjäisille alueille ja maaseudulle, missä on pitkät etäisyydet. On kohtuutonta, että vaikkapa Sevettijärveltä pitää lähteä hakemaan nelosolutta tai lonkeroa 150 kilometrin päästä. Nyt se saa omasta kaupasta, Kärnä sanoo.

Kärnä kertoo, että Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen taholta on hoettu mantraa siitä, että alkoholin saatavuuden lisääminen lisää alkoholista aiheutuvia haittoja. Hänestä se ei pidä paikkaansa.

–  Kun kauppojen aukioloajat vapautettiin, lisättiin merkittävällä tavalla alkoholin saatavuutta, mutta haitat eivät lisääntyneet enkä usko, että nämä karhuskenaariot toteutuvat, Kärnä sanoo.

Liberaali liike

Kärnä kertoo olevansa Puskan kanssa täysin eri mieltä siitä, että päätöksellä rikottaisiin alkiolaisia perinteitä.

– Tällainen jaottelu tulee lopettaa ja olen todella pahoillani, että tällaisessa pettymyksen tilassa aletaan lyömään Alkiolla päähän. Alkiolaisuuteen kuuluu ihmisyys ja itsensä kasvattaminen. Tämä on liberaali liike, jossa ihmisillä on oikeus tehdä omia valintoja, Kärnä korostaa.

Alkon monopoli säilyy

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen piti äänestystulosta odotettuna ja on siihen tyytyväinen. Ratkaisu vastaa hallituspuolueiden kesäkuussa sopimaa kompromissia. Jokinen torjuu väitteet siitä, että kokoomus haluaisi murtaa Alkon monopolin.

– Alkolla on tietty merkitys ja siihen ollaan sitouduttu ministeriryhmässä. Tällä lailla ei murreta Alkon monopolia eikä se ole tavoitteena, Jokinen kertoo.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, mutta siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .