Putin USA:n sanktioista: "Rikkovat kansainvälistä oikeutta"

Putin lähetti lehdistötilaisuudesta myös terveisiä suomalaisille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Venäjä ei ole nähnyt lopullista lakiesitystä Yhdysvaltain kaavailemista uusista Venäjän-vastaisista sanktioista. Putinin mukaan Venäjä käyttäytyy pidättyvästi, mutta ei voi loputtomasti sietää häikäilemättömyyttä Venäjää kohtaan.

Putin katsoo, että Yhdysvallat haluaa sanktiosuunnitelmillaan laajentaa kansallisen lainsäädäntönsä toimivaltaa kansainväliseksi. Putinin mukaan se rikkoo kansainvälistä oikeutta, eikä Venäjä voi sitä hyväksyä.

Presidentti Sauli Niinistö oli asiasta eri mieltä. Niinistön mukaan ei ole kyse sanktioiden asettamisesta tai Yhdysvaltain lakien noudattamisesta.

– Taustaksi on nimetty epäilyt Yhdysvaltain vaaliprosessissa, jonka vuoksi sanktioita ollaan esittämässä, sanoi Niinistö.

Niinistö sanoi, että uudet mahdolliset sanktiot ovat herättäneet keskustelua myös niiden vaikutuksista EU:n ja Yhdysvaltojen suhteille.

 – Se ei ole mitenkään helppo tai kivuton asia. Sen takia käynnistetään myös Yhdysvaltain ja EU:n välille keskustelu, sanoi Niinistö.

Niinistö tyrmäsi tasapainoilun suurvaltojen välissä

Niinistö myös vastasi kysymykseen Suomen tasapainoilusta Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Hän muistutti, että Suomi rakentaa suhteita myös EU:hun ja Yhdysvaltoihin eikä kyse ole tasapainoilusta.

Putin kommentoi myös Yhdysvalloissa käynnissä olevaa tutkintaa Venäjän väitetystä sekaantumisesta presidentinvaaleihin. Hän pitää tutkintaa Venäjän vastaisen hysterian kasvuna.

– On sääli, että Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet uhrataan sisäpoliittisille tavoitteille, kommentoi Putin.

"Lähetän median kautta terveiset"

Putin ei suoraan onnitellut Suomea 100-vuotisjuhlavuodesta. Hän halusi kuitenkin kiittää suomalaisia ystävällisestä vastaanotosta, jonka presidentti sai matkallaan hotelliin.

– Monet vilkuttivat ystävällisesti. Lähetän heille median kautta terveiset, sanoi Putin ja vilkutti kameroille.

Kommentti: Putinilla ja Niinistöllä jäi iltaan vielä painavaa juteltavaa

Niinistö linjasi Punkaharjulla: "Suomi ei tasapainoile suurvaltojen välillä"

Putin Venäjä-tutkinnasta: "Hysteriaa, jota käytetään Yhdysvaltojen sisäpolitiikan valtapeliin"