Putin tuo Suomeen satapäisen seurueen

Suomeen keskiviikkona saapuva Venäjän pääministeri Vladimir Putin tuo Suomeen noin sata henkilöä käsittävän ryhmän. Heistä noin kaksikymmentä kuuluu varsinaiseen valtuuskuntaan, loput hoitavat mm. käytännön järjestelyjä ja turvallisuutta. Putin ei yövy Suomessa.

Vierailulla keskustellaan mm. ympäristökysymyksistä, Nord Stream -kaasuputkihankkeesta, metsäteollisuuden ongelmista sekä rajanylitys- ja liikennekysymyksistä.

- Ensin on erillinen tapaaminen pääministerien kesken. Myöhemmin siirrytään laajaan, valtuuskuntien yhteiseen keskusteluun. Ohjelma on todella tiivis, ja läpi käydään valtava määrä eri asioita, kertoo alivaltiosihteeri Esko Hamilo.

Kipupisteinä konttiliikenne ja puutullit

Suomi älähti toukokuun puolivälissä, kun Venäjän tullilaitos ehdotti konttiliikenteen siirtämistä raiteille ja Venäjän omiin satamiin.

Suomen mukaan hanke tukkisi Venäjän tullin ja rajan, vaarantaisi tuhansia työpaikkoja ja olisi ristiriidassa Maailman kauppajärjestön WTO:n periaatteiden kanssa.

Konttikysymys onkin nyt yksi pääministeritapaamisen Suomelle tärkeimmistä aiheista.

- Tämä on kyllä päivänpolttava ongelma, ja on hyvä, että siitä päästään keskustelemaan pääministeritasolla, arvioi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista.

- Tämä tullilaitoksen esittämä malli ei kenties ollut aivan koordinoitu. Venäjällähän ei toistaiseksi ole sellaista infrastruktuuria, joka sallisi konttien kuljetuksen suoraan Venäjän omiin satamiin, Lainela arvioi.

Pitkään neuvotellun puutullikiistan osalta Lainela epäilee, että aika on ajanut asian ohi.

- Ottaisimme toki peruuntumisen ilolla vastaan, mutta mitkä ovat suomalaisten intressit enää nyt, kun puun kysyntä on jo pudonnut, Lainela kysyy.

Kaasuputki on venäläisten prioriteetti

Usein korkean tason tapaamisten agenda mietitään hyvissä ajoin etukäteen, mutta Venäjä osaa myös yllättää. Viimeksi marraskuun pääministeritapaamisessa Moskovassa Putin ilmoitti Venäjän lykkäävän puutullien korotusta vuodella. Päätös tuli koko suomalaisdelegaatiolle puun takaa.

Nyt Venäjä haluaa keskustella Itämeren kaasuputkihankkeesta Nord Streamista.

Suomen ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan putken ympäristövaikutusten arviointiraporttia, jonka pitäisi valmistua heinäkuun alussa. Työ- ja elinkeinoministeriö analysoi raportin, ja lopulta hallitus tekee päätöksen Suomen talousvyöhykkeen käyttöoikeudesta.

Lopullinen päätös asiasta annettaneen alkusyksystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.