Putkiremonttien uusien menetelmien tulokset vaihtelevat – näissä työtavoissa havaittu eniten ongelmia

Uusien putkiremonttimenetelmien tulokset vaihtelevat, ilmenee Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista, jossa kysyttiin taloyhtiöiden kymmenen vuoden ajalta kertyneistä kokemuksista putkiremonttikohteista.

Eniten ongelmia oli havaittu viemäreiden sisäpuolisissa pinnoituksissa, kuten ruiskuvalussa ja harjaamalla levitetyssä pinnoitteessa. Näin korjatuissa kohteissa oli ilmaantunut ongelmia 16 prosentissa tapauksista. Sukitetuissa putkistoissa ongelmia löytyi yhdeksässä prosentissa.

Perinteiset putkiremontit eivät selvinneet puhtain paperein, sillä ongelmia ilmeni kuudessa prosentissa kohteista.

Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta sanoo STT:lle, että uudet korjausmenetelmät pärjäsivät barometrin perusteella hyvin.

– Olen yllättynyt, että perinteisessä tavassa oli noinkin paljon ongelmia. Toisaalta sisäpuolisissa korjausmenetelmissä, sukituksissa ja pinnoituksissa, olisi odottanut enemmän ongelmia. Alalla ei ole koulutuskäytäntöä, eikä meillä ole kansallista ohjeistusta näiden sisäpuolisten korjausten tekemiseen.

Barometrin kyselyyn vastasi vajaat sata taloyhtiötä, joissa putket oli uusittu sukittamalla. Pinnoittajia oli syksyn kyselyssä mukana 55, ja perinteisen menetelmän toteuttajia löytyi reilut 200.

Virran mukaan tyypillisiä ongelmia perinteisessä putkiremontissa ovat liitosvuodot, väärät kaadot, tukkeumat, hajuongelmat, heikentyneet äänieristykset ja asennusvirheet.

– Sukitetuissa putkistoissa on ollut viemäritukoksia, saumojen vuotoa, sukittamattomia osuuksia, viemärin veto-ongelmia, työvirheitä, työn laadun ongelmia.

Pinnoituksissa on samantyyppisiä ongelmia, ja esimerkiksi irronnutta pinnoitetta ja pinnoittamattomia kohtia. Sukitus on viime aikoina noussut suositummaksi ratkaisuksi.

– Pinnoitus on riskialttiimpi verrattuna sukitukseen. Sen takia varmaan pinnoitusten osuus on vähentynyt vuosi vuodelta. Kaksi kolmasosaa viemärin sisäpuolisista remonteista tehdään nyt sukittamalla. Kymmenen vuotta sitten suhdeluku oli toisin päin, Virta summasi.

Hybridimenetelmät nousussa

Putkiremontit kiihdyttävät tunteita monissa taloyhtiöissä, kun perinteisten ja uusien menetelmien kannattajat kiistelevät. Perinteisten remonttien kannattajat ovat vedonneet siihen, että vakuutusyhtiöt eivät ole rinnastaneet uusilla menetelmillä korjattuja putkia uusiin.

Tähän on kuitenkin tullut jo muutos. Vakuutusmeklareiden viime syksynä tekemässä kartoituksessa ilmeni, että vakuutusyhtiöistä If ja Dual kohtelevat sisäisin menetelmin korjattuja viemäriputkia uusittuina, jos korjaus täyttää tietyt ehdot, kuten sen, että korjausmenetelmä on VTT:n sertifioima.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .