Puukartelli: Metsänomistajista suurin osa jatkaa oikeustaistelua hoviin

Suurin osa Suurisavotta-kanneryhmästä lähtee penäämään oikeuksiaan puukartellijupakasta hovioikeuteen. Osa taas on päättänyt tyytyä käräjäoikeuden ratkaisuun ja olla valittamatta hovioikeuteen. Lopullinen päätös metsänomistajien on tehtävä maanantaina. Kaiken kaikkiaan kanneryhmään kuuluu 486 yksityistä metsänomistajaa.

Vajaa 50 metsänomistajaa kokoontui keskustelemaan asiasta perjantaina Äänekoskelle. Pudasjärveläinen metsänomistaja Jorma Kouva on ratkaisunsa tehnyt.

– En lähde enää hoviin, kuluriski on liian suuri. Minulle loppulasku on noin 15 000 euroa, sillä minulla ei ole oikeusturvavakuutusta. Vastapuolelle on kuitenkin nyt annettu näpäytys, hän sanoo.

– Tämä on ollut raskas taipale. Metsässä on paljon rahaa kiinni. Puukauppoihin tämä jupakka ei ole kuitenkaan vaikuttanut, kauppaa tehdään niin kuin ennenkin.

Yksilöllinen sovintotarjous

Stora Enso Oyj:n ja UPM-Kymmene Oyj:n tekivät metsänomistajille marraskuussa sovintotarjouksen, jonka myötä yhtiöt eivät vaadi metsänomistajilta oikeudenkäyntikulujen korvaamista, mikäli nämä eivät jatka oikeusprosessia. Rahassa se tarkoittaa ilman arvonlisäveroa noin 7 500 euroa metsänomistajaa kohden.

Jupakassa mukana oleva Metsäliitto Osuuskunta ei ole tehnyt metsänomistajille sovintotarjousta. Metsäliiton osuus oikeudenkäyntikuluista on 2 159,83 euroa metsänomistajaa kohden.

Sovintotarjous on tehty jokaiselle metsänomistajalle yksilöllisesti.

Metsänomistajien korvausvelvollisuus syntyi, kun käräjäoikeus katsoi, ettei näyttö riitä korvauksiin raakapuukartellijupakassa, ja asian kantajat, eli metsänomistajat, joutuivat oikeudenkäyntikulujen maksajiksi.

Suurisavotta-kanneryhmän jäseniä kokoontui ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen Äänekoskella. Oikeusprosessi on kestänyt kuusi vuotta.

Pitkä oikeustaistelu

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997–2004. Stora Enso ja Metsäliitto saivat yli 50 miljoonan euron sakot kartellista. UPM Kymmene välttyi sakoilta, koska yhtiö paljasti kartellin.

Sen jälkeen Metsähallitus, kunnat ja sadat yksityismetsänomistajat lähtivät oikeusteitse hakemaan korvauksia metsäkaupoissa kokemiinsa tappioihin. Kaikissa tähän mennessä annetuissa päätöksissä käräjäoikeus on katsonut, ettei kilpailunrajoitus ole aiheuttanut vahinkoa kantajille, eikä näyttö siis riitä korvauk­siin. Hylkäyspäätöksissä kulut lankeavat metsänomistajille.

Kunnista esimerkiksi Jyväskylä, Laukaa ja Äänekoski on määrätty maksamaan reilut 200 000 euroa metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja.

Metsähallituksen kanteen käsittelyä on jatkettu hovioikeu­dessa. Käsittely jatkuu tammikuun loppupuolelle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .