Puukin voi stressaantua, sanoo puutarhuri – Laajavuorentien kuolleiden taimien tilalle vaihdettiin uudet

Metsätalousinsinööri Matti Eerola lähestyi toimitusta puhelulla hiljattain. Mies murehti Jyväskylässä Laajavuorentien varressa Scandic Laajavuoresta kohti Ruokkeentietä ajoradan ja kevyen liikenteen väylän välissä viherkaistaleella olevien mäntyjen kohtaloa.

– Siellä on pystyyn kuivuneita männyntaimia ainakin 16. Osassa muistakin on kasvuhäiriöitä ja ne näyttäisivät kaipaavan vettä, Eerola viestitti.

Jyväskylän kaupungin viherrakennuttaja, puutarhuri Timo Mattila vahvistaa, että Laajavuorentien varteen loppuvuodesta 2016 istutetut männyntaimet ovat olleet kovilla.

– Siellä kuoli poikkeuksellisen paljon puita. Syysistutus ei ilmeisesti ollut männyille paras mahdollinen vaihtoehto. Puita kuoli jo talven 2016–2017 aikana, kun talvi oli lumeton ja oli lämpötilat sahasivat edestakaisin. Voi olla, että juuri-istutetut puut eivät tätä kestäneet. En usko että itse paikassa on vikaa, Mattila kuvailee.

– Myös kevään kuivuus on saattanut vaikuttaa asiaan. Puita kastellaan noin viikon välein varsinkin hellejaksojen aikana. Istutetut puut voivat kärsiä kuivuudesta kastelusta huolimatta, Mattila arvioi.

Mutta ei hätää. Kuolleiden ja poistettujen tilalle istutettiin uudet taimet keskiviikkona 30. toukokuuta.

– Yritetään aina, että kohteissa kaikki taimet saadaan kasvuun, että puut kasvaisivat saman kokoisiksi suunnilleen samaan aikaan, kertoo Mattila.

Jyväskylän kaupunki istuttaa vuosittain vähintään satoja uusia puita kymmeniin eri kohteisiin.

– Niitä tulee asuinalueille, kaduille kevyen liikenteen väylien ja ajoratojen välissä oleville viherkaistaleille sekä puistoihin. Puut elävöittävät ja tuovat vihreyttä, sanoo Mattila.

Viime talvi ei Mattilan mukaan ollut puiden kannalta erityisen hankala, mutta yksittäisiä puita kuoli talven aikana.

– Talven jälkeen vanhoissakin koivuissa on havaittu vaurioita. Kokonaisia oksia on lehdettöminä ja puut ovat harvan näköisiä esimerkiksi Kangasvuorentiellä. Nämä ovat aina monien tekijöiden summia. Katualueella kapealla kaistaleella kasvit eivät viihdy niin hyvin, kasvi voi stressaantua ympäristöstä, kertoo Mattila.

Alkukesän kuivuus vaikuttaa tuoreisiin ja vanhempiinkin istutuksiin.

– Esimerkiksi jotkut monivuotiset kukkakasvit nuokkuvat. Kyllä näillä keleilläkin voi istuttaa puita, mutta se vaatii kastelua.

Kaupunki käyttää istuttamissaan puissa jonkin verran myös kastelupusseja.

– Niitä voidaan käyttää lehtipuissa. Silloin vesi tulee hiukan hitaammin ja menee pelkästään multatilaan ja juuriin, eikä valu kasvin pintaa pitkin pois, kertoo Mattila.

Mattilan mukaan kasvien kannalta olisi toivottavaa, että lähiviikkoina saataisiin kunnon sateita.

– Pelkät kuurot eivät auta, nyt tarvittaisiin reilusti vettä, sanoo Mattila.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .