Puut, liito-oravat ja tori toivat palautetta – Keuruun Kippavuoren kaavatyö poiki näkemyksiä

Lokakuun ajan nähtävillä olleesta, paljon keskustelua herättäneestä Keuruun Kippavuoren asemakaavaehdotuksesta tuli kaupungille kahdeksan lausuntoa ja neljä muistutusta. Kaavamuutokseen linkittyvät muun muassa uudisrakentaminen, seurakunnan virastotalon purkaminen ja keskustan torin paikka.

Keski-Suomen ely-keskus ilmoitti pitävänsä erityisesti kirkkoherranviraston purkamisen mahdollistavaa kaavaa rakennetun kulttuuriympäristön arvojen menetyksenä. Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikan merkintää ely-keskus esittää muutettavaksi niin, että liito-oravien säilyminen turvataan.

Alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, joten suunnittelu vaatii "erityistä laadukkuutta", muistuttaa Museovirasto lausunnossaan. Museovirasto ei pidä tarpeellisena osoittaa torille uutta, erillistä kohtaa vanhan ja uuden kirkon väliin, koska nykypaikkakin on käytettävissä.

Keski-Suomen museo totesi, ettei sillä ole huomautettavaa arkeologisen kulttuuriperinnön osalta. Ympäristön käsittelyyn tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota – esimerkiksi torin rakentaminen nykyisen leikkikentän paikalle edellyttää huolellista maisemasuunnittelua.

Keski-Suomen liitto haluaa kaavaselostukseen lisättävän maakuntakaavamerkintöihin liittyvät määräykset. Keuruun seurakunta pyytää Museotien ja Kippavuorentien risteyksen mutkan oikaisemista ja ajoyhteyttä Kippavuorentieltä kirkkopihalle kiviaidan länsipuolitse.

Keurusseudun Luonnonystävät ry. vaatii liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen säilyttämistä luonnontilaisina, ei ”puustoisina”. Keurusselän seura haluaa muun muassa vaalia kotiseutumuseon miljöötä, esittää ehdotetun uuden toriaukion paikan pitämistä puistoisena ja toivoo Kippavuoren kerrostaloalueen männikön säästämistä.

Keuruun Vanhusneuvosto pitää tärkeänä, että kaavatyössä suunniteltaisiin keskustan ja Tervan välinen esteetön kevytliikenneväylä.

Muutaman yksityishenkilön jättämissä muistutuksissa muun muassa korostetaan alueen puistomaisuuden säilyttämistä ja esitetään torin säilyvän nykypaikallaan tai siirtyvän keskusaukiolle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .